Afbeelding

Natuurcentrum De Maashorst geeft schoolkinderen les op locatie

Kinderen & Jongeren

Buiten les over eekhoorns

MAASHORST – De educatoren van Natuurcentrum De Maashorst gaven in oktober en november tientallen buitenlessen bij Charme Camping Hartje Groen in Schaijk. Bijna vijfhonderd kleuters uit de hele regio leerden van alles over de pluizige knaagdieren die zich met name in de herfstmaanden veel laten zien. Afgelopen week was de laatste buitenles op deze locatie. 

Hoe ziet een eekhoorn eruit? Hoe beweegt ‘ie? En wat eet ‘ie graag? De les startte steeds in het activiteitenlokaal van Hartje Groen. De kleuters kregen daar een introductie om vervolgens verkleed als eekhoorn in het bos op Hartje Groen te ontdekken hoe het is om een eekhoorn te zijn. De leerlingen leerden tijdens de lessen hoe eekhoorns leven, wonen, bewegen, eten zoeken en bewaren en wie de natuurlijke vijanden zijn. Ook leerden ze zaden en noten herkennen. De kinderen gingen als eekhoorns op pad. Ze keken, voelden, proefden en liepen als een eekhoorntje. De vlugge eekhoorns deden samen een tikspel en probeerden te ontkomen aan ‘de havik’. De jonge leerlingen hebben geleerd dat uit een eikel, hazelnoot of dennenzaadje een nieuwe boom kan groeien. 

Vlinderidylle
De geslaagde samenwerking tussen Natuurcentrum De Maashorst en Hartje Groen als leslocatie smaakt naar meer. In april en mei komen er weer schoolklassen naar de Charme Camping midden in de Maashorst. Dan gaan de buitenlessen, ditmaal voor leerlingen uit groep 5 en 6, over vlinders. De enorme vlinderidylle van Hartje Groen – één van de grootste van Nederland – is uitermate geschikt voor een buitenles over deze bijzondere insecten.

Afbeelding
Afbeelding