Afbeelding

Lokaal: Hoe lang zal de agrarische sector nog deel mogen uitmaken van ons buitengebied?

Gemeentenieuws

Gelukkig wil de gemeente Bernheze in nauw contact met de agrarische sector inventariseren wat de wensen en kansen voor de ondernemers binnen de sector zijn. Men wil de sector helpen met het omvormen naar duurzame voorzetting of met het vinden van nieuwe economische dragers.

Tegengeluiden hoor je onder andere van de Partij voor de Dieren, onze grote veestapel zou de grote boosdoener zijn bij de overdracht van ziekte van dier op mens. Daarom zou de veestapel snel gereduceerd moeten worden! Natuurlijk hebben Q-koorts en de vogelgriep voor ellende gezorgd en beseffen de boeren ook dat de intensieve veehouderij moet worden verbeterd. “Het probleem is dat de blootstelling aan virussen groter is geworden door de verstedelijking, overbevolking en de afname van biodiversiteit, met name de ontbossing”, zegt gezondheidspsycholoog Gerard Karelse. Verder is onze weerstand afgenomen door onze leefstijl (bewegen, voeding en stress). Veel welvaartsziekten hebben te maken met ons immuunsysteem. Van politieke partijen die duurzaamheid prediken zou je verwachten dat ze aandacht vragen voor deze wetenschappelijke inzichten, zeker voor leefstijl en overbevolking - een net zo groot probleem als het klimaat.

Tenslotte bewijzen de Nederlandse boeren en tuinders dat zij in staat zijn om zeer efficiënt voedsel te maken voor ons allemaal. Dat komt doordat wij in één van de meest vruchtbare delta’s van de wereld wonen. De boeren en tuinders gaan goed om met water en zorgen als geen andere voor onze aarde. Jaag je de boeren hier weg, dan zal elders op de wereld veel meer water nodig zijn om dezelfde voedselkwaliteit en -veiligheid te behalen!

Hans Vos, namens Lokaal