Afbeelding
Foto:

200ste HaDeejer

Human Interest

HEESWIJK-DINTHER – “Achter elke voordeur zit een verhaal.” Dat stellen Ad van Schijndel en Ardith Manders uit Heeswijk-Dinther. Beiden maken onderdeel uit van een grote groep vrijwilligers die er met elkaar voor zorgen dat er elke maand een glossy HaDeejer op de mat valt bij alle inwoners waaraan het blad met haar titel refereert. De komende 200ste editie is extra feestelijk en speciaal, mega XL en telt wederom vele mooie verhalen en haarscherpe foto’s.

Omdat er in Heeswijk-Dinther zo veel gebeurde en zij het zonde vonden dat het niet de aandacht kreeg die het verdiende, namen Harry van de Ven, Wim Smits, Jacques van der Meijden, Jan van den Broek en Harry Mikkers in 2004 het initiatief voor het lanceren van d’n HaDeejer; een glossy maandblad bomvol dorpsnieuws. Het bijzondere is dat vanaf dag één alle teksten, foto’s, de vormgeving maar ook de bezorging gedaan wordt door vrijwilligers. Twee van hen zijn Ad en Ardith.

Ad was er vanaf de start bij. “Ik ben destijds gevraagd om aan te sluiten bij de redactie, omdat ik leraar Nederlands was en altijd al schreef. Ik ben al vanaf het 0-nummer actief als schrijver en redigeer elke maand de door iedereen gemaakte verhalen met respect voor schrijver en spreker. Dat doe ik overigens niet alleen. Na mij zijn er nog twee mensen die de teksten op spelfouten nakijken”, vertelt hij om glunderend toe te voegen: “Ik heb de naam van het blad bedacht.”

D’n HaDeejer was vanaf de eerste editie een hit. Bekende en onbekende dorpelingen kregen en krijgen er een podium in wie ze zijn, wat ze doen of ergens van vinden. Activiteiten en evenementen worden uitgelicht, op stellingen kan worden gereageerd en er wordt gedoken in heden en verleden. Alles wat maar een beetje naar HaDee riekt, komt voorbij. In tekst, haarscherpe foto’s en creatief vormgegeven. “We waren de eerste met een dergelijk blad. In navolging van d’n HaDeejer zijn er in de regio uiteindelijk meer dorpen begonnen met iets soortgelijks”, zegt Ardith.

Zij werd op enig moment benaderd door Camiel Bissels voor een plaatsje in het bestuur van Stichting Dorpsnieuws. “Dat is de kapstok waar d’n HaDeejer, de site en social media onder vallen”, legt ze uit. Al snel werd het meer dan dat. Naast genoemd bestuur, maakt Ardith onderdeel uit van de redactie. Ze denkt mee over onderwerpen, stuurt journalisten aan, is het eerste contactpunt met potentiële geïnterviewden, bewaakt deadlines en regelt randzaken zoals workshops, nevenactiviteiten en dergelijke.

Beiden zijn trots op wat elke maand met elkaar gemaakt wordt. Volgens hen ontbreekt het ook na zo’n lange tijd nog niet aan onderwerpen. “We hebben diverse A4’tjes met ideeën waaruit we kunnen putten. Daarbij worden we vaak getipt of gevraagd of we aandacht aan iets kunnen schenken. Elke twee weken hebben we een vergadering waarbij we brainstormen over wat we meenemen. We vinden het belangrijk dat het een gebalanceerde mix is met verhalen voor een breed lezerspubliek.”

Dat is geheid zo met de 200ste editie die volgende week op de mat valt. Voor deze feestelijke gelegenheid is gekozen voor een andere aanpak. “Normaal gesproken worden na overleg onderwerpen aangereikt aan onze journalisten. Dit keer hebben we alle medewerkers gevraagd wat zij graag zouden willen zien in deze jubileumuitgave en hoe dat er dan uit moest zien aan de hand van de woorden sprankelend, origineel en spraakmakend. Samen met een aantal vaste rubrieken trakteren we HaDee hiermee op een feestelijke XL-uitgave van maar liefst 130 pagina’s”, vertellen Ardith en Ad enthousiast. De rek is er ook na 200 magazines nog lang niet uit. “Het is altijd leuk om hiermee bezig te zijn en we zijn elke maand trots op wat we maken.”

Tip: Er hangen tot half april verdeeld bij Kasteel Heeswijk en De Kilsdonkse Molen 50 mooie covers als een buitenexpositie. Zeker de moeite waar om er een keer langs te wandelen.

Foto en tekst: Wendy van Lijssel