Afbeelding

Ferre voor aanleg zebrapad in regenboogkleuren

Human Interest

“Ik vind dat iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij wil zijn”

HEESWIJK-DINTHER - Als het aan Ferre Otjens uit Heeswijk-Dinther ligt gaat de onderste steen boven of eigenlijk eruit en wordt deze er gekleurd in terug gelegd. De 7-jarige strijdt voor een zebrapad in regenboogkleuren in eigen woonplaats om zichtbaar te maken dat iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij wil zijn.

“Sommige mensen voelen zich niet zo fijn omdat ze een beetje anders zijn dan anderen. Die voelen zich dan alleen. Ik vind dat ook iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij wil zijn. Daarom vind ik dat er een zebrapad in regenboogkleuren moet komen in het centrum bij de Sint Servatiusstraat”, aldus Ferre Otjens resoluut. Het idee van de twee turven hoge 7-jarige uit groep 4 van basisschool ’t Palet komt niet zomaar uit de lucht vallen. “We hebben het op school over Paarse Vrijdag gehad. Dat is altijd op de 2e vrijdag in december. Dan trekken jongeren paarse kleding aan om te laten ze zien dat het helemaal niet erg is om homo- of biseksueel te zijn, lesbisch of transgender”, legt Ferre uit. Wie denkt dat hij niet weet wat de termen allemaal inhouden vergist zich. Navraag leert dat hij precies weet wat het betekend. Ook was hij al bekend met een zebrapad in regenboogkleuren. Tot verbazing van zijn moeder wist hij nog de uitleg die zij hem gaf toen ze ooit in Den Bosch een dergelijk zebrapad zagen. “Mama zei dat het betekend dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn”, herhaalt Ferre wat hem destijds verteld werd.

Dat in combinatie met de uitleg over Paarse Vrijdag maakt dat Ferre na de genoemde schooldag besloot dat het goed zou zijn als er ook in zijn woonplaats een dergelijk zebrapad komt te liggen. Daar doet hij dan ook moeite voor. Vanaf half december is hij al doende om steun te zoeken voor zijn plan. Zo werd de kinderraad, alle groepen op zijn school, zijn naaste omgeving en wethouder van Moorselaar van de gemeente Bernheze door hem al in- en voorgelicht. Laatstgenoemde kreeg een videoboodschap die tot zijn geluk kon rekenen op respons. “Hij heeft gezegd het een goed plan is, maar dan moeten er wel (veel meer) mensen zijn in het dorp die dat ook vinden”, aldus Ferre.

Daarom hoopt hij op steun vanuit de gemeenschap want met voldoende draagkracht, kan het zomaar zijn, dat de zo gewenste kleurrijke oversteekplaats er ook echt gaat komen. Met het oog op de wegwerkzaamheden die momenteel plaats vinden aan de Hoofdstraat die door Heeswijk-Dinther loopt, waarbij ook het huidige zebrapad vervangen gaat worden, is het wellicht een uitgelezen moment. Voor wie zich solidair toont met Ferre en de boodschap is het verzoek om het wederom speciaal opgenomen videofilmpje op de Facebookpagina van zijn vader Olaf Otjens te liken, er een reactie op te plaatsen en het te delen. Het kan ook door een berichtje te sturen via gekleurdzebrapad@gmail.com Wethouder van Moorselaar gaat zeker nog van Ferre horen want: “We gaan binnenkort alle berichtjes verzamelen in een map en deze dan aan de wethouder geven.”

Tekst: Wendy van Lijssel