Speciaal liedje voor opa en Alzheimer Nederland
Speciaal liedje voor opa en Alzheimer Nederland Foto: Wendy van Lijssel 

Speciaal liedje voor opa en Alzheimer Nederland

Algemeen

HEESWIJK-DINTHER – Er stroomt muziek door de aderen van gitarist/zanger en songwriter Remco Kuijs. De muzikant is geen grote prater, maar verpakt wat hem bezighoudt vooral in muziek. Speciaal voor zijn aan alzheimer lijdende opa, schreef hij het nummer 'Strangers in your mind'. Met de naar hem vernoemde band KUIJS is inmiddels een crowdfunding gestart om het nummer te kunnen opnemen in de studio en het aansluitend uit te geven als single. De helft van de opbrengst is bestemd voor Alzheimer Nederland. 

Als 'menneke' begon Remco op de basisschool met gitaarspelen, nam zangles en zette in navolging van dit alles ook zijn eerste eigen songteksten op papier. Ook op de middelbare school bleef hij aan de muzikale weg timmeren; hij maakte er muziek in de schoolband. Daarbij liet hij zich ook steeds meer zien en horen als singer/songwriter. Geen kans bleef onbenut om het podium te betreden. Muziek is dusdanig belangrijk, dat hij aansluitend zijn weg vervolgde aan het Rock City Institute in Eindhoven. Daar werd in 2019 de naar hem vernoemde vierkoppige band KUIJS opgericht. Dit omdat Remco alle nummers schrijft. “We spelen alleen Engelstalig en zijn niet in een hokje te plaatsen. Onze muziek is divers. Van rustige ballads tot het ruigere (rock)werk en alles ertussen”, meldt hij. 

Hoewel ontstaan vanuit een schoolproject hadden en hebben de heren een dusdanige muzikale klik dat zij na afronding hiervan samen doorgingen. Doelstelling was om live te gaan performen. “We zijn van meet af aan drukdoende geweest met het opbouwen van een repertoire. Het coronavirus ontnam ons de kans om op te treden”, vertelt Remco. De heren leunden echter niet achterover. In de achterliggende coronaperiode werd gewerkt aan de EP ‘Especially in the daylight’ en de single ‘Still fighting i’ll lose’. De release van beide was enkele weken geleden en is verkrijgbaar na een persoonlijk bericht (PB) via de Facebookpagina KUIJS. 

De muzikale trein staat daarmee nog steeds niet stil; KUIJS dendert door. De opa van Remco lijdt aan alzheimer. Speciaal voor hem schreef hij daar een nummer over. “Mijn opa is heel belangrijk voor me. Ik heb de afgelopen jaren gezien wat alzheimer met iemand doet. Het is gewoon een rotziekte”, vertelt hij. De band is intussen een crowdfunding gestart om geld bijeen te krijgen om 'Strangers in your mind', op te kunnen nemen in de studio, iets wat € 800,- kost. Doelstelling is om het nummer aansluitend als single uit te brengen, waarbij de helft van de opbrengsten door KUIJS gedoneerd wordt aan Alzheimer Nederland. Remco: “We vinden het belangrijk om dementie onder de aandacht te brengen omdat het een grote impact heeft op mensen die het krijgen, zoals mijn opa, maar ook naaste familie”, om te besluiten: “We hopen dat mensen ons financieel steunen zodat we uiteindelijk ook Alzheimer Nederland kunnen steunen.” Voor een donatie ga naar www.doneeractie.nl.