Wij helpen elkaar
Wij helpen elkaar

Wij helpen elkaar

Kinderen & Jongeren

VORSTENBOSCH – In 2008 is Stichting Zorgvoorzieningen Vorstenbosch doorgegroeid vanuit een projectgroep en begonnen met het regelen van kinderopvang. Anno 2020, is dat uitgegroeid tot grote projecten zoals het eetcafé en een dagopvang voor ouderen, met wel meer dan tachtig vrijwilligers. “Fantastisch om te doen met deze hechte gemeenschap, samen trekken we de kar.”

Voorzitter Ben Cornelissen is meer dan trots als hij vertelt over ‘zijn’ Stichting Zorgvoorzieningen Vorstenbosch. “We hebben in al die jaren nog nooit een tekort gehad aan vrijwilligers. Het is geweldig dat mensen zich spontaan aanmelden om te helpen.” Dat is ook niet voor niks; de stichting heeft immers al veel bereikt in de afgelopen jaren. Een korte opsomming van een aantal gerealiseerde projecten bevestigt dat. 

Gerealiseerde projecten
Om te beginnen kan iedere Vorstenbossche inwoner twee keer per maand gebruik maken van het eetcafé. Daarnaast is er eens in de week de dagopvang voor ouderen, in samenwerking met zorgorganisatie Laverhof. Koffieochtenden met soms wel honderd bezoekers worden vier keer in het jaar georganiseerd. Ook het kluscafé mag niet ontbreken in de lijst, waarvan de vrijwilligers zelfs in déze tijd niet stil zitten. Op dit moment is het kluscafé druk met het maken van mondkapjes volgens de richtlijnen van het RIVM. Een bibliotheek met grote en kleine letterboeken vult de lijst verder aan. Ook administratieve en sociale ondersteuning is geregeld. Het nieuwste initiatief is het huiskamerproject. Elke vrijdagmorgen kunnen mensen samen een spelletje doen, de krant lezen of koffie drinken. Dat ligt nu helaas wel stil vanwege het coronavirus. Tot slot is er dementievriendelijk Vorstenbosch, voor de dementerende inwoners. 

Nieuwe initiatieven
Aan projecten geen gebrek dus; “we blijven steeds nieuwe projecten opzetten”. Hoewel de verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan de verschillende coördinatoren, gebeurt dit altijd in goed overleg met het bestuur. Een nieuw project komt meestal vanuit het bestuur óf een initiatief van een vrijwilliger of coördinator wordt verder uitgewerkt. De stichting is dan ook heel dankbaar voor de subsidie die ze ontvangen, om steeds gezellige en nieuwe activiteiten te kunnen organiseren. 

Iedereen kent elkaar
Hoewel de meeste activiteiten nu niet door kunnen gaan, blijft er wel goed contact tussen de coördinatoren en de gasten. “Ook onderling helpen onze Vorstenbosschenaren elkaar in deze tijd. Iedereen kent elkaar en dus proberen we ervoor te zorgen dat niemand zich nu eenzaam voelt.” 

Zou je het ook leuk vinden om je bij Stichting Zorgvoorzieningen Vorstenbosch aan te sluiten? In de parochieberichten vind je regelmatig informatie en telefoonnummers van het bestuur. Op de website zijn alle gerealiseerde en lopende projecten te vinden.