Op de koffie bij .... Wijkagent Wim Kluessjen
Op de koffie bij .... Wijkagent Wim Kluessjen

Op de koffie bij .... Wijkagent Wim Kluessjen

Op de koffie bij

Nuchter en toch bewogen voor zijn vak, zit tegenover me Wim Kluessjen met koffie. De koffie nuttigen we bij het politieloket in Heesch, maar het gesprek is niet minder boeiend. Van Marechaussee is hij na zes jaar bij de politie gekomen. Dat was in 1982, dus van een groentje kunnen we niet meer spreken. Hij erkent dan ook dat hij met zijn 55 jaar, waarvan 32 jaar bij de politie al heel wat heeft gezien.

Wim: “ik startte bij de 24 uurs-dienst, die altijd paraat moet zijn. De lastigste functie eerst. Als je dat hebt gedaan, kun je door. Als motoragent, ME en als projectmanager voor SDA (stelselmatige daderaanpak in Oss = een soort van bemoeizorg) heb ik een mooie basis gelegd om daarna in het politie-onderwijs jonge mensen te coachen. Leuk om te doen, maar eigenlijk is alles was ik doe en gedaan heb leuk. In 2007 werd ik BUCO (Buurcoördinator), ja ja, de overheid is goed in afkortingen. En in 2010 werd ik wijkagent in Heesch, met preventief werken als uitgangspunt.”

Je werkt preventief?
“Ja, als er een inbraak is geweest in een woning, waarschuwen we de buren met identieke woningen dat ze op hun hoede moeten zijn. Waakzaam op onbekende auto’s die regelmatig langzaam door de straat rijden of onbekende mensen die zich ophouden in de straat. Ook vragen we oplettend te zijn bij openstaande ramen en deuren. Vooral leden van buurtverenigingen kunnen hierin veel voor elkaar betekenen. In de andere kernen van Bernheze zijn er al vrijwilligers die via dorpsraden controleren in de wijk. In Heesch kennen we geen dorpsraden en is de bevolking nogal divers. Toch ben ik wegen aan het zoeken om ook in Heesch zoiets als buurtcontrole te organiseren.”

Je hebt ongetwijfeld nog toekomstdromen, welke zijn dat?

“Ik werk graag op straat en ga graag met mensen om. Ik leef zoals ik wil leven, dus als dat een droom is, dan is het goed. Ik probeer voor mensen iets te betekenen. Soms is dat bij een burenruzie, waarbij ik buurtbemiddeling kan inschakelen. Zo ben ik bij een vernieling in relatiesfeer nog eens gaan napraten. Ik kwam erachter dat er al heel veel gebeurd was voordat de vernielingen plaatsvonden. De bewuste vernielingen waren eigenlijk bedoeld als poging tot doodslag. Als ik daar achter kom, schakel ik onmiddellijk de benodigde instanties in en zorg voor verdere maatregelen. Voor mij is veiligheid en leefbaarheid een groot goed.”

Je zegt dat je graag met mensen omgaat?
“Haha, in mijn SDA tijd in Oss kreeg ik informatie binnen dat een ‘klant’ van mij in het bezit was van een gestolen auto. Ik ben die toen maar gaan ophalen. Toen ik aanbelde deed meneer zelf open en zei ‘kom binnen Wim’. Waarop ik vroeg naar de sleutels van de auto. ‘Pak ze maar op de schouw’. Ik heb hem wel gevraagd even naar het bureau te komen voor een verklaring. Goede relatie betekent niet dat iemand onder zijn straf uitkomt.”

Nog iets hilarisch meegemaakt?

“Wat is hilarisch? We maken regelmatig gekke, leuke of verdrietige dingen mee. Eens hielden we iemand aan die was doorgereden na een ongeval. Hij was dronken en kierewiet. Toen we hem vroegen zijn zakken leeg te maken, stopte hij een handvol kleingeld in zijn mond. Mijn collega heeft toen aan zijn oor gedraaid en prompt spuugde hij het geld uit, waarop mijn collega opmerkte: ‘Het lijkt wel de Efteling’. Dan heb ik moeite mijn lach in te houden.”

Ook weleens iets dat je versteld doet staan?
“Een aantal jaren geleden was er een botsing met drie vrachtwagens waarbij twee doden vielen. Een van de chauffeurs lag bekneld onder het wiel. Na enige tijd belde de verzekering of ik kon aangeven of het slachtoffer overleden was ten gevolge van het ongeval of wellicht al eerder dood was. Daar sla ik dan steil van achterover.”

Een laatste opmerking voordat de koffietijd om is?
“Ik kijk naar morgen en leef vandaag. Ik weet dat we veel kunnen doen om morgen leefbaar en veilig te maken door vandaag te doen. Daarom wil ik mensen oproepen om als vrijwilliger in de buurt af en toe controles uit te voeren op openstaande deuren en ramen, ladders die klaarliggen om gebruikt te worden door de dievenbende en sleutels die in het slot steken.”

Wil je meer weten over buurtcontrole bel dan met 0900 8844 (9,4 cent startkosten en 2,76 cent per minuut) en vraag naar Wim Kluessjen.

Op de koffie bij .... Wijkagent Wim Kluessjen