Op de koffie bij Adrie van der Pas
Op de koffie bij Adrie van der Pas

Op de koffie bij Adrie van der Pas

Op de koffie bij

In Heesch kent iedereen Adrie en Doortje van der Pas, is het niet van de activiteiten die Adrie ontplooit, dan toch wel van De Spar in Heesch. We praten wat over het leven van Adrie en Doortje, maar vooral van Adrie. Zijn vader was koster, maar had meer inkomsten nodig dan dat opleverde en startte met een Jamin winkel. Van daaruit breidde hij zijn activiteiten uit naar kruidenierswaren. Vooral in de oorlog was het druk, weet Adrie. De bonnen werden meteen na ontvangst ingeleverd. Mensen hamsterden want ‘je weet maar nooit….’ Ook Adrie ging meewerken in de winkel en nam de winkel over in 1962. Een belangrijk jaar; in dat jaar trouwde hij ook met Doortje. Vader Van der Pas kwam bij hem in dienst. De rollen waren omgekeerd!

TACHTIG JAAR EN BIJZONDER ACTIEF!


Vrijwilliger
In 1980 startte Adrie, toen 46 jaar met een nieuwe carrière. Hij werd secretaris bij de Spar Detaillistenvereniging en deed dat tot hij in 1998 met pensioen ging. Achter de geraniums is hij niet geraakt. Het vrijwilligerswerk lonkte en ‘men’ wist dat hij wat kon. Als medebeheerder van de begraafplaats van de Petrus Emmaus parochie werkt hij in teamverband aan onderhoud, organisatie en andere voorkomende klussen. Van de Stichting Begraafplaats Petrus Emmaus parochie is hij voorzitter. “Ach ja”, zegt Doortje “Hij kan niet stilzitten en dat is maar goed ook. Hier in huis doet hij ook heel veel. Hij kan alles!” Maar een nieuwe plek voor de begraafplaats is niet gelukt. De locatie die beschikbaar was, was niet geschikt om in rust en veiligheid een graf te bezoeken. Daarbij wordt nu meer dan 65% van de mensen gecremeerd en worden graven geruimd.

Tafeltje dekje
Doortje: “Toen Adrie begon met ‘tafeltje dek je’ ging hij elke dag rond met verse soep en eten.”
“Ja, daar moest ik wel heel erg mee oppassen, die soep klotste natuurlijk bij het rijden. Nu rijd ik een keer in de vijf weken met vriesverse maaltijden rond” weet Adrie. “Een heel verschil. Daarmee heb ik ook tijd gekregen voor het CPO-Hoogstraat project. Daar verzorg ik de administratieve ondersteuning. Dat doe ik trouwens ook bij mijn zoon Arno, die kipproducten naar Maleisië exporteert.”

Muziek en sport
Adrie is al 60 jaar lid van Fanfare Aurora. Daar was hij 40 jaar bestuurslid en voorzitter van de Vriendenkring. “Adrie: “En bij HVCH ben ik nu met de gepensioneerden lid van de klussengroep. We komen elke dinsdagmorgen bij elkaar en vegen blad, snoeien en zorgen voor kleine onderhoudsklusjes. Gerrit van Lith zorgt dat we ons niet hoeven te vervelen. Vroeger ben ik 16 jaar voorzitter geweest, nadat ik 1 jaar jeugdvoorzitter was.”

Doortje: “Er is wel heel veel veranderd in het dorp.” Adrie vult aan: “het dorpse karakter is niet meer zoals het was. Vroeger was 90% boer en iedereen kende elkaar. Nu is er veel import en daarmee is veel veranderd. Contacten zijn belangrijk voor mij. Ik hou ervan met mensen te werken en daarbij: ‘vrijwillig is niet vrijblijvend’. Dus ik verveel me nooit.”

Foto gemaakt door Marcel van der Steen 

Op de koffie bij Adrie van der Pas