Iedereen mag bouwen
Iedereen mag bouwen

Iedereen mag bouwen

Nistelrode

Als je als bewoner van een woning of als eigenaar van een bedrijfspand wil gaan bouwen moet je jezelf natuurlijk aan een aantal zaken houden. Zo moet je bouwen volgens de minimale regelgeving van het Bouwbesluit, de bouw moet voldoen aan de eisen van welstand en natuurlijk moet je voldoen aan het bestemmingsplan. Dat bestemmingsplan bepaald bijvoorbeeld hoe groot je huis mag zijn, wat voor oppervlakte de bijgebouwen maximaal mag hebben, enz. enz. enz. En dat werkt vaak beperkend vooral als je meer wil bouwen dan toegestaan. Maar waarom heeft dit stukje dan de titel "Iedereen mag bouwen"?

Vergunningsvrij bouwen
In Nederland mag je niet bouwen zonder een omgevingsvergunning, de vroegere bouwvergunning. De BOR (Besluit omgevingsrecht) heeft daarop een aantal uitzonderingen wat vergunningsvrij bouwen wordt genoemd. En daarbij durf ik de stelling wel aan: Iedereen mag bouwen, er zijn altijd mogelijkheden om een woning uit te breiden is het niet linksom dan wel rechtsom. De BOR geeft 2 verschillende manieren waarop vergunningsvrij bouwen is toegestaan.

BOR artikel 2

Dit is het "echte" vergunningsvrije bouwen zoals als was ingevoerd in 2003. Hieronder vallen onder andere dakkapellen, uitbouwtjes aan woningen van niet meer dan 2,5 meter diep en de vrijstaande bijgebouwen tot maximaal 30 m². Zit de woning aan de maximale inhoudsmaat, dan toch is het vaak mogelijk om nog uit te bouwen. Dit vergunningsvrij bouwen komt dus bovenop wat je mag volgens het bestemmingsplan.
Iedere woningbezitter mag van deze mogelijkheden gebruik maken. Het grote gevaar is echter dat niet elke dakkapel vergunningsvrij is, en dat voor een uitbouwtje van maximaal 2,5m diep toch een vergunning aangevraagd moet worden. Dit is afhankelijk van de situatie ter plekke, of het een hoekkavel betreft, of hoe groot de woning was toen deze gebouwd is.

BOR artikel 3
Sinds 1 oktober 2010 is het voor sommige bouwwerken mogelijk deze te bouwen zonder vergunning. Als leidraad moet nu wel het bestemmingsplan worden genomen. Mag je in het bestemmingsplan totaal 100m² aan bijgebouwen hebben, dan mag je dit mogelijk bouwen zonder vergunning, natuurlijk mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan en dat kan nou net de valkuil zijn. Ook is het vaak mogelijk een carport te bouwen. Het nieuwe bestemmingsplan "De Kommen van Bernheze" en het bestemmingsplan "Buitengebied" geeft vaak meer mogelijkheden dan vroeger.

Maar wanneer mag je nu (vergunningsvrij) bouwen en wanneer niet en wat zijn de mogelijkheden bij mijn kavel. Tja, dan zit er niets anders op dan het bestemmingsplan door te spitten, de bestaande situatie goed op te nemen en te kijken waar nog ruimte zit in de wetgeving. Vergunningsvrij bouwen betekent niet bouwen zonder regels! Zo moet het bouwwerk nog altijd voldoen aan de bouwregelgeving en aan de eisen van welstand. Het is dus zelfs mogelijk dat de gemeente een vergunningsvrij bouwwerk afkeurt. Mijn advies is: laat een goede tekening maken. Dit is niet alleen gemakkelijk voor jezelf, of om een aannemer ervan te laten bouwen. Maar vaak gebruik ik zo'n tekening om in te dienen als voor-overleg bij de gemeente. De gemeente bekijkt de tekening en constateert dan of een bouwwerk vergunningsvrij is. Daarvan krijg je een schrijven en heb je altijd een document om mee naar de buren te gaan of voor een eventuele controle vanuit de gemeente.