Energieopslag in de wijk
Energieopslag in de wijk

BECO Energiecafé – Energie delen met de buren?

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Het BECO Energiecafé vindt plaats op donderdag 20 april en zal gaan over energieopslag. Daar zal het in de toekomst naar toe moeten. Als je energie over hebt van zonnepanelen, dan lever je die meestal terug op het net. Die zou ook opgeslagen kunnen worden om later te gebruiken of om te delen met buren. Dat is nog niet de dagelijkse praktijk maar zeker interessant in de nabije toekomst. 

Dat vinden Piet Derikx, Jan Jacobs en Wilfried Timmers, allen betrokken bij BECO, de lokale energiecoöperatie in Bernheze. “Iedereen gebruikt energie, maar de een heeft weleens energie over van zonnepanelen en de ander gebruikt extra elektriciteit voor de auto. Kunnen we eventueel zelf met de buren of de buurt wat regelen en de handen uit de mouwen steken?” Dit vroegen zij zich af. “Links en rechts zijn er voorbeelden bekend waar mensen zelf aan de slag gaan en met lokale opslag voordelen behalen”, zegt het drietal. “Een goede reden om de koppen bij elkaar te steken en er over door te praten”, vinden ze.

Lokale energieopslag
Vanuit het idee dat je samen verder komt, wordt het komende Energiecafé over lokale energieopslag georganiseerd. Belangstellenden worden opgeroepen om mee te doen. Iedereen wordt uitgedaagd om na te denken wat je zelf kunt doen aan lokale energieopslag, samen met buren en/of de buurt. “Vanuit de gedachte om samen aan een oplossing te werken en samen de belemmeringen aan te pakken. Vandaar ook de opzet van het café. Iedereen weet wat en samen weten en kunnen we meer dan alleen”, zeggen Piet, Jan en Wilfried, waarbij ze het sociale aspect om iedereen erbij te betrekken heel belangrijk vinden.

Voor iedereen interessant
Er zal tijdens de bijeenkomst over en weer informatie gegeven worden. Daarnaast is het de bedoeling om met elkaar in gesprek te gaan over wensen en mogelijkheden. Als je plannen hebt om te gaan verduurzamen, nodigen we je uit, vooral samen met je partner. Ook als je nog geen zonnepanelen hebt. Steek samen met je buren en anderen op deze avond de koppen bij elkaar om het te hebben over wensen en mogelijkheden. Het zal als het goed gaat zeker niet bij deze ene keer blijven.

Nieuwe initiatieven
We hopen en verwachten dat er verrassende initiatieven ontstaan, die we vanuit BECO willen ondersteunen. Bijvoorbeeld met een volgende energiecafé dat over een paar maanden plaatsvindt waarin de vorderingen en obstakels besproken kunnen worden. Ook kunnen deskundigen gevraagd worden om een toelichting geven.

Het energiecafé vindt donderdag 20 april om 20.00 uur plaats in CC De Wis in Loosbroek. Opgeven daarvoor kan via welkom@onsbeco.nl. De avond duurt tot uiterlijk 22.30 uur.

Energieopslag in de wijk