Afbeelding

St. Buurtvoedselbos Bernheze

Natuur & Dieren

NISTELRODE/VORSTENBOSCH - Het begon vorig jaar met een droom. Iedere dorpskern een eigen openbaar voedselbos. Bij die droom haakten al snel mensen uit onze mooie gemeente aan en er ontstond een voedselbosgemeenschap. Mensen, jong en oud, die willen dat deze droom werkelijkheid wordt.

Voor diegenen voor wie het helemaal nieuw is. Een voedselbos is een vorm van boslandbouw. In een voedselbos leveren de kleinste planten tot de hoogste bomen voedsel voor mens en dier, denk aan aan fruit- en notenbomen, (bessen-) struiken, vaste lage planten en klimmers. Door alle lagen van een ecosysteem, van kleine tot grote planten, aan te planten, krijg je een meerlagig teeltsysteem dat relatief onderhoudsarm is. Ook de bemesting wordt aangeplant in de vorm van stikstofbindende planten, zoals luzern, duindoorn, olijfwilg of erwtenstruik. Doordat er heel veel verschillende soorten eetbare planten worden aangeplant, kun je het hele jaar oogsten. En niet alleen wij, ook bijen vinden er jaarrond een ‘bloesemboog’ om van te snoepen. 

Sinds 1 januari hebben we 1,2 hectare grond in bezit aan een zandpad bij de Piet Geersdijk, tussen Nistelrode en Vorstenbosch. We hebben er al allemaal gewone boompjes aangeplant om het bos-ecosysteem vast op te starten. De komende maanden willen we een mooi ontwerp voor dit openbare voedselbos maken. Heb je zin om mee te doen? Je bent van harte welkom! Zondag 2 juni is ons openingsfeest. We hopen daar veel geïnteresseerden te ontmoeten! 

De komende weken houden wij je op de hoogte van onze ontwikkelingen. 

Meedoen? bernebuurtbos@gmail.com. Facebook: Berne Buurtbos 

Afbeelding