Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum

Kunst & Cultuur

GEMERT - Ook in Bernheze zijn veel liefhebbers van de terugblik die je krijgt wanneer je in het centrum van Gemert traditiegetrouw de jaarlijkse Historische Optocht van het Boerenbondsmuseum bezoekt. Een lange stoet trekt voorbij en toont het leven in een Brabants dorp in de periode 1900 tot 1940. De optocht geeft een beeld van diverse oude ambachten, die in het Boerenbondsmuseum gedurende het seizoen worden uitgeoefend. Daarnaast laat de optocht ook een greep uit de museale collectie aan gereedschappen, machines en kleding zien.

Stoombrandspuit
De optocht wordt gecomplementeerd door tal van prachtige koetsen en paardenspannen en uitgebeelde gewoontes en gebruiken. Dit jaar zal ook de oude stoombrandspuit uit Gorinchem meerijden. De kinderen zullen deze stoomspuit wel herkennen van de landelijke sinterklaasintocht in november in Gorinchem. Het is alsof de geschiedenis aan de ogen van het publiek voorbijtrekt.

Programma
De optocht start rond de klok van 14.00 uur nabij het kasteel en trekt vervolgens via het centrum van Gemert naar het Boerenbondsmuseum. Deze middag opent het Boerenbondsmuseum gratis haar deuren. Iedereen is welkom om onder het genot van een hapje en een drankje nog eens na te praten en te genieten van optredens van het Jachthoorn- en trompetterkorps, de ‘Schotse’ Piperband, het vendelzwaaien van het gilde, een demonstratie van de Veteranen Sportclub én om de stoombrandspuit van dichtbij te bewonderen.

Gratis kinderactiviteiten in de meivakantie
In de meivakantie (van 20 april tot en met 5 mei) worden in Het Boerenbondsmuseum extra gratis kinderactiviteiten aangeboden tijdens de openingstijden van het museum. Op dinsdag kan een ritje met de huifkar worden gereden op woensdag vlechten met wilgentenen, op donderdag lekker veel pannenkoeken eten en op vrijdag met de ponykar meerijden. De activiteiten zijn van 13.00 tot 17 uur.

Algemene informatie
Het museum geopend van dinsdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17 uur. Op maandag is het museum gesloten. Ook op Koningsdag is het museum gesloten.
Entree: kinderen 0 t/m 3 jaar gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,00, voor 13+  € 6,00. Jaarkaarten van het Boerenbondsmuseum zijn verkrijgbaar aan de kassa. Deze kosten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar € 7,50, vanaf 13 jaar € 17,50. De Museumkaart (MJK) is niet geldig. Voor meer informatie, de agenda en actuele openingstijden kijk op www.boerenbondsmuseum.nl.