Op de koffie bij de Zaert
Op de koffie bij de Zaert

Op de koffie bij de Zaert

Op de koffie bij

Of je nu korfbalt, badmintont of sporthal de Zaert louter bezoekt tijdens carnaval; altijd kom je de beheerders tegen. Samen zijn Jeroen van den Bosch, Ronnie Saegaert en Cosmos Irijanan al bijna vijftig jaar beheerder. “Het is een gezellig team”, vertelt Jeroen.

Jeroen, Ronnie en Cosmos staan even buiten, pal voor de ingang van de sporthal. Alle drie de beheerders dragen blauwe kleding. Op de borst prijkt het logo van de gemeente Bernheze. Rustig genieten de mannen ieder van hun sigaretje. Deze dinsdagochtend is het stil in en om de Zaert, want in de vakantie wordt er niet gegymd door basisschoolleerlingen van ’t Palet en de Bolderik. Ook het gros van gymnasium Bernrode dat hier gewoonlijk sport, geniet van een vrije week. Jeroen gooit zijn peuk in de bosjes en gebaard Ronnie en Cosmos om naar binnen te komen. In een kleine ruimte, links bij de ingang neemt het drietal plaats. Koffie wordt ingeschonken door Jeroen.

“Wij beheren, onderhouden en maken schoon. Iedere dag is hier anders”, vertelt Jeroen, die van het drietal het langst beheerder is. Met d’n Tol meegerekend doet hij dit werk al 27 jaar. Ronnie (16 jaar) en Cosmos (5 jaar) kunnen daar niet aan tippen. Jeroen en Ronnie zijn beide woonachtig in Heeswijk-Dinther en beheren de Zaert sinds de opening in september 1998. Nistelrodenaar Cosmos sloot zich later aan bij het tweetal. “We hebben een gezellig en betrouwbaar team”, vertelt Jeroen, die ook beheerder was van de Stokzaal, de kleine voorganger van de Zaert.

De beheerders wisselen elkaar af. Degene die avonddienst heeft, vervangt degene die de ochtenddienst gedraaid heeft. Op die manier hebben de beheerders weinig tijd om samen wat te ondernemen. Vandaag zijn de beheerders eventjes met z’n drieën, want voor dit interview zijn zij samengekomen.“In vrije tijd ga ik liever naar huis, dan hier nog te hangen”, vertelt Jeroen. “Soms kom ik hier wel eens koffie drinken als ik vrij ben. Of we gaan in de kantine zitten. Maar ik sport zelf niet in de Zaert hoor. Ik zit hier al de hele dag!”, vertelt Ronnie met een lach. “Ieder jaar is er ook een bijeenkomst van de gemeente voor alle beheerders”, vertelt Cosmos. De kantine wordt overigens niet beheerd door de Jeroen, Ronnie en Cosmos. “Maar we hebben een goede band met de kantinemedewerkers. We werken nauw samen.”

Als Jeroen vrij is besteed hij zijn tijd graag aan vissen. Biljarten vindt hij ook een fijne bezigheid en daarnaast geniet Jeroen van zijn huisdieren: honden en vogels. Ronnie legt in vrije tijd vaak een kaartje. “Ik doe geen klaverjassen, ik ga pokeren bij Aquarest”, vertelt hij. Alle drie de beheerders zijn getrouwd en hebben twee kinderen, behalve Cosmos. Hij heeft er vier en mag zich al opa noemen. “Ik besteed graag tijd aan mijn kleinkinderen.”





Het drietal beheerders bij de Zaert is erg handig met klusjes. “Alles wat we zelf kunnen doen, doen we zelf”, vertelt Jeroen, die geniet van zijn werk. “Het is hier heel dorps en we hebben goede banden met de clubs die hier sporten. Het is jammer dat korfbalvereniging Altior uit moet wijken voor thuiswedstrijden omdat de zalen bezet zijn. Zij trainen wel altijd bij ons.”
Verder is de Zaert altijd het onderkomen van carnaval, want dan wordt de sporthal omgetoverd tot Snevelbokkenstal. Voetbalvereniging Heeswijk maakt van de zaal gebruik voor de playbackshow van de jaarlijkse zeskamp. “Zolang mensen tevreden zijn, zijn wij ook tevreden”, vertelt Jeroen. “Het is altijd leuk als je hier mensen binnen ziet komen. Omdat ik hier werk ken ik veel mensen en zij kennen mij. Ik ken haast iedereen hier.”
Tekst: Matthijs van Lierop

Op de koffie bij de Zaert