Olga Raaymakers en Margreet Verboon
Olga Raaymakers en Margreet Verboon Wendy van Lijssel

Alle Zielen: ‘Het is gemis beleven op eigen wijze’

Welzijn & Maatschappij

HEESWIJK-DINTHER – Sfeervol, warm, mooi, intiem, respectvol en indrukwekkend. Het zijn zomaar wat termen die opdoemen als het gaat over Alle Zielen. Het evenement of samenzijn en vooral de beleving op zaterdag 28 oktober van 18.00 tot 22.00 uur binnen en buiten Abdij van Berne waarbij op vele bijzondere manieren stil wordt gestaan bij het gemis van een dierbare. 

Alle Zielen is een moderne variant op de katholieke gedenkdag Allerzielen waarbij stil wordt gestaan bij het gemis van een dierbare. In deze gegoten in een mooi, kwalitatief goed en veelzijdig programma. “Gemis hoeft niet per definitie te gaan over iemand die gestorven is. Gemis kan ook gaan over een verbroken relatie, vriendschap of een geëmigreerd familielid”, vertellen Margreet Verboon en Olga Raaymakers. Zij maken onderdeel uit van de achtkoppige groep die met hulp van veel vrijwilligers een zeer divers programma aanbieden waar goed over nagedacht is. “Het is zo opgezet dat bezoekers altijd iets vinden waar zij zich fijn bij voelen waarbij zij op eigen wijze stil kunnen staan bij een gemis. Dat kan zijn door erover te praten, naar iets te kijken, te luisteren, voelen en/of doen. Een film, muziek, een kampvuurtje, beeldend, met muziek, op het water, met woorden en meer. Het is gemis beleven op eigen wijze. Niet met veel bombarie en drukte. De ervaring leert dat stilte op enig moment ook heel mooi en indrukwekkend kan zijn. Alles wordt professioneel uitgelicht. De magie van het terrein is ook goud”, zeggen de dames.

Het is de vierde editie van Alle Zielen. Met vereende krachten ligt er een programma klaar dat op bijna alle fronten weer anders is dan voorheen. Bijzonder is Lichterbij. “In samenwerking met de plaatselijke KBO’s, Laverhof maar ook de Bolderik, zijn velen doende om gedichten die verhalen over gemis, te borduren op lakens. Daar worden tijdens het evenement verlichte lampenkappen van gemaakt”, verklappen Margreet en Olga. Het is zeker niet het enige waar met verwondering van genoten kan worden. Van een klooster op wielen, drijflichtjes die zelf gemaakt mogen worden waarna ze te water worden gelaten, een enorme dromenvanger, maar ook muziek van koren en plaatselijke muziekverenigingen. Er is te veel om op te noemen. 

Alle Zielen is in alle opzichten speciaal. “Het is géén festival”, benadrukken Margreet en Olga. Ze voegen toe: “Het leven is leuk en moet worden gevierd. Het leven is echter ook meer dan feest. Er gebeuren dingen. Er ontvallen je mensen. Gemis en herdenken hoort daarom ook bij het leven.” Dan: “Alle Zielen is dusdanig divers dat er altijd wel iets is wat aanspreekt, raakt en wellicht ontroerd.” 

De toegangsprijs vanaf 18+ is € 8,-. Vooraf reserveren wordt aanbevolen. Ook is het mogelijk om zielsverwant te worden. Voor informatie over Alle zielen, een zielsverwantschap en het programma ga je naar www.allezielen.nl.