Afbeelding

Nationale herdenking HDL

Kunst & Cultuur

HEESWIJK-DINTHER/LOOSBROEK - Het thema van deze viering was: Vrijheid in verbondenheid. Voor het eerst na de sluiting van de H.Willibrorduskerk was de viering in de Abdij van Berne.

Chantal Kanters hield het openingswoord namens de Oranjecomités van Heeswijk-Dinther en Loosbroek. Daarna gaf een ensemble van de Koninklijke fanfare St.Willibrord een muzikaal intermezzo. Vervolgens droeg Faith van Uden, leerling van de Albertusschool een gedicht voor.

Hierna hield abt Denis Hendrickx een lezing waarbij het onontkoombaar was dat hij verwees naar de oorlog in Oekraïne. De vrede in Europa werd na 77 jaar opnieuw verstoord door een oorlog. Na deze lezing volgde een muzikaal intermezzo nu verzorgd door Kaylee Rijkers. Zij zong ‘Mijn kleine presidentje’. 

De tekst die door wethouder Rien Wijdeven uitgesproken werd, had als thema ‘Er is niets belangrijker in de wereld dan vrijheid. Vrijheid is het waard om opofferingen te doen.’ Enkele zinnen uit zijn betoog: “De coronacrisis toonde onze diepe verbondenheid, het heeft iets fundamenteels bloot gelegd: namelijk dat we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.Tegelijkertijd heeft het onze ideëen over vrijheid, eigen keuzes kunnen maken voor altijd veranderd. Denkend aan de oorlog, die we overwonnen, dachten we dat we voor altijd vrij waren”.

Hierna opnieuw een muzikaal intermezzo door een ensemble van de Koninklijke fanfare St.Willibrord. Dan weer een gedicht door een leerling van de Albertusschool: Jessica van de Rakt.

Vervolgens las Tonny Jacobs van het Oranjecomité alle namen van de burgerslachtoffers uit Heeswijk-Dinther en Loosbroek uit de 2e Wereldoorlog voor. Hierna zong Kaylee Rijkers het toepasselijke lied “Imagine” van John Lennon met als laatste zin: “I hope someday you’ll join us  And the world will live as one”.

Tenslotte het gedicht  ’Alleen verliezers’’  door Clemens Geenen. Een van de zinnen eruit: “Vandaag herdenken we de grootste verliezers, zij die voor ons het leven lieten. En delen we de gruwelijke herinneringen en droevige verhalen”.

Hierna sloot Chantal Kanters de viering af.

Vanaf de Abdijkerk vertrok hierna de stille tocht naar de Willibrorduskerk vooraf gegaan door de tamboers van het Barbaragilde uit Dinther. Daarna vanaf de Willibrorduskerk naar het Airborne Monument nu vooraf gegaan door de tamboers van de Koninklijke fanfare St.Willibrord uit Heeswijk.

Bij het Airborne Monument werden bloemstukken gelegd door wethouder Rien Wijdeven, Chantal Kanters van het Oranjecomité Loosbroek en Tonny Jacobs ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers.

Vervolgens klonk het taptoesignaal, gevolgd door twee minuten stilte en werd de vendelgroet gebracht door Jan van den Broek van het Barbaragilde. Als slot zong men de twee coupletten van het Wilhelmus.

Hierna kreeg men gelegenheid om in het Willibrordcentrum een kopje koffie/thee te drinken. Gelukkig kon na twee jaar weer een volledige viering worden gehouden. En dat werd door iedereen – mede gezien de opkomst – bijzonder gewaardeerd.

Tekst en foto’s : Peter Kriele

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding