Op de koffie bij Jozette van den Helm
Op de koffie bij Jozette van den Helm

Op de koffie bij Jozette van den Helm

Op de koffie bij

Samen met Bart Hoezen zorgde Jozette van den Helm (45) voor het voortbestaan van kinderboerderij Stal Bertus, die in 1991 is opgezet door René Hoezen. Samen met Frans van Grinsven en andere vrijwilligers leeft de kinderboerderij als nooit tevoren.

In 2011 hielp Jozette Bart om de kinderboerderij overeind te houden. “Bart wilde het levenswerk van zijn vader niet verloren laten gaan”, vertelt Jozette, die vier dagen per week werkt bij een landelijk verzekeringskantoor. Het tweetal ging op zoek naar versterking en vond deze in Frans van Grinsven. “Frans heeft een hele tijd bij het Heike in Nuland gewerkt. Hij regelt bij ons alles voor de beesten en stuurt zeven dagen per week een team aan wat minimaal twee keer per dag de dieren verzorgt en voedert”, zegt Jozette, die secretaris is van Stal Bertus. “Zonder Frans was Stal Bertus er niet meer geweest.”

Afgelopen december kreeg de kinderboerderij een bedrag van € 3.500,- van het Coöperatief Dividend van de Rabobank. “Om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen hebben we in heel Loosbroek flyers verspreid en veel berichten geplaatst op Facebook. Ook Bart had flink zijn best gedaan”, vertelt Jozette. Van het gekregen geld gaat Stal Bertus het onderkomen van de loopeenden en de kippen vernieuwen en komt er een watervoorziening waar je je handen kunt wassen als je de kinderboerderij weer verlaat.

De Wis
Naast secretaresse van Stal Bertus is Jozette voorzitter van gemeenschapshuis de Wis. Het huidige seizoen zit er bijna op. Op zondag 6 juli wordt het jaar afgesloten met een bigband. “We pakken het groots aan”, vertelt Jozette over de afsluitmiddag die duurt van 14.30 tot 17.30 uur. “De band APM uit Rosmalen gaat een mooi optreden verzorgen.”

Alpe d’HuZes
Wanneer Jozette vrije tijd heeft, fiets ze graag op haar wielrenfiets. Vorig jaar deed haar man Pierre met vijf vrienden mee aan de Alpe d’HuZes, wat ertoe leidde dat Jozette besmet raakte met het fietsvirus. ““Ik ben met Pierre mee naar Frankrijk geweest voor de Alpe d’HuZes. Dat was een heel bijzondere week. We hadden ook een heel gezellige groep”, vertelt Jozette. Diezelfde zomer kocht ze nog een fiets en werd ze lid van wielerclub de Lekke Tube. De club telt al negentien dames en dat aantal stijgt gestaag.

Jozette is van plan om zelf ook ooit mee te doen aan de Alpe d’HuZes. “Vorig jaar heb ik de berg opgewandeld en zijn we de berg met de auto opgereden. Erg steil, maar Pierre vertelde dat de Alpe d’Huez minder steil is met de fiets”, vertelt Jozette, die niet als enige het fietsvirus heeft overgehouden aan de fietsweek in de Alpen. “Dankzij het fietsen heb ik veel leuke mensen leren kennen. Met Maike Goossens ben ik goede fietsvrienden geworden. Als ik voor die week naar Frankrijk aan haar gevraagd had om samen te gaan fietsen, dan waren we allebei lachend achterover van de stoel gevallen. Nu bel ik haar op als ik zin heb om te fietsen.”

Dochter Pleun zou ook wel graag op de wielrenfiets springen, maar voorlopig blijft zij hockeyen bij HDL in Heeswijk-Dinther. Een wielrenfiets aanschaffen voor hun elfjarige dochter vindt Jozette een beetje gepeperd. “Wel gaan we komende zomer rekening houden met de vakantie. De fietsen gaan we zeker meenemen. Heel raar eigenlijk, want de afgelopen jaren hebben we daar nooit rekening mee gehouden.”

Op de koffie bij Jozette van den Helm