Afbeelding

Hartenactie; Bernhoven loopt warm voor bewegen

Welzijn & Maatschappij

Uden – Bewegen is gezond en van groot belang om zelfstandigheid en achteruitgang in conditie bij de patiënt te verminderen. Doel is om conditie juist te behouden of zelfs te vergroten. In 2021 gaat de focus van de Stichting Vrienden van Bernhoven uit naar bewegen. Onder de noemer van het project ‘Beweeg je beter’ is het doel om financiële middelen te werven om te kunnen investeren in ondersteunende middelen die onze patiënten tijdens opname zo veel mogelijk actief blijven om lichamelijk, geestelijk en sociaal functieverlies te voorkomen. De Vrienden van Bernhoven gaan middels verschillende acties gelden ophalen, beoogd bedrag dat nodig is om het project te realiseren is 200.000 euro. De eerste 75.000 euro zijn binnen.

Bewegen tijdens ziekenhuisopname
Tijdens een ziekenhuisopname bewegen patiënten erg weinig. Gemiddeld ligt een patiënt 80% van zijn of haar tijd in bed. Daarmee verlies je 2 à 3% spiermassa per dag. Weinig bewegen en het bijkomend functieverlies kan leiden tot een hoger risico op complicaties na de operatie, een langere opnameduur en verlies van zelfredzaamheid. Patiënten die voorafgaand aan een ziekenhuisopname nog thuis woonden, kunnen dit na een ziekenhuisopname soms niet meer. Door alvast te oefenen en te bewegen tijdens zo’n ziekenhuisopname valt er dus veel winst te behalen.

Beweeg je beter
Met het project; ‘Beweeg je beter’ gaan langgekoesterde wensen van professionals in vervulling. De aanvulling met activiteiten verhogen de zorgverlening in Bernhoven enorm. In het plan is het de bedoeling dat verpleegafdelingen worden uitgerust met een huiskamer waarin beweegapparatuur, zoals een fietslabyrint (virtueel fietsen in de omgeving), handfiets en een hometrainer komen te staan. Dat maakt het mogelijk dat patiënten samen komen en samen gaan bewegen. De gangen op de verpleegafdeling worden aantrekkelijk en uitdagend aangekleed zodat de patiënt wordt gestimuleerd om meer te bewegen en aan zijn/haar herstel te werken. Dit alles wordt begeleidt door de onmisbare schakel in de zorg, de zorgverleners. Aan hen wordt gevraagd om de patiënt te blijven uitnodigen te gaan bewegen. De zorgmedewerkers worden hierbij ondersteund door een geschoolde en enthousiaste club vrijwilligers.

Hartenactie
Vanuit de bedrijfsvoering neemt Bernhoven alle bouwkundige kosten die Beweeg je beter met zich meebrengt op zich. De Vrienden benaderen donateurs en bedrijven voor financiële ondersteuning voor dit project. Zo heeft een lege flessenactie al een paar honderd euro opgebracht. Deze maand lanceren de Vrienden van Bernhoven de Hartenactie. Een actie waarbij iedereen zijn blijk van waardering kan tonen aan onze zorgmedewerkers door een hart te kopen. Een letterlijk hart onder de riem, al bijna een jaar houdt het coronavirus ons leven in de greep. Dat vraagt aanpassing van ons allemaal en in de zorg blijft de werkdruk hoog. De Vrienden hebben hier enorm veel waardering voor. Wil jij, net als ons, onze zorgmedewerkers bedanken voor hun onvoorwaardelijke, liefdevolle inzet tijdens deze coronacrisis? Koop dan een hart voor €5,- op www.vriendenvanbernhoven.nl/hartenactie of mail naar info@vriendenvanbernhoven.nl