Lezing: De Schaapherder in onze regio
Lezing: De Schaapherder in onze regio

Lezing: De Schaapherder in onze regio

Nistelrode

Op woensdag 4 maart organiseert HKK Nistelvorst een lezing over de “De Schaapherder in onze regio ”. Deze lezing zal gegeven worden door Dirk Geenen die geboren en opgegroeid is in Vorstenbosch en als klein manneke al droomde om ooit boer te worden.

Dirk heeft samen met zijn vriendin Eva zijn eigen boerderij en nog wel in het schapendorp bij uitstek Odiliapeel. Hier aan de Hemelrijkstraat zijn er tal van mogelijkheden op het gebied van recreatie en toerisme. Vier maanden in het jaar, in de lammertijd is Dirk boer en acht maanden in het jaar is hij landschapsbeheerder en gaat met mijn kudde op pad. Voor de gemeenten Uden, Landerd, Bernheze en het waterschap Aa en Maas onderhoud hij de natuur.”

‘Natuurgrazers landschapsbeheer’ heet het bedrijf van Dirk en naast schapen zet hij ook moeflons en brandrode runderen in. Meestal kan Dirk zijn dieren in een omheind gebied laten grazen, maar ook regelmatig loopt de schaapskudde los. “Ik heb twee honden die dan zorgen dat de schapen bij elkaar blijven”, vertelt Dirk. “Het zijn geen wedstrijdlopers, je kunt er geen mooie demonstratie mee geven, maar ze doen hun werk goed. Als ik de kar in de wei zet, weten ze dat de schapen op de kar moeten en hoef ik haast niets meer te zeggen.” De drukste tijd is voor Dirk natuurlijk de lammertijd. “Maar ook de mooiste tijd”, lacht Dirk.

Voor een dag zijn alle 300 schapen van Dirk ook even thuis, want ze worden geschoren. De wol is echter geen grote inkomstenbron voor Dirk. “Ik kan er nog niet eens de scheerders van betalen. Het is een beetje een restproduct geworden.” De schapen snel weer laten grazen is belangrijker. Dirk kruist zijn Kempische heideschapen ook bewust. “Puur om wat hardere hoeven te krijgen, want ze lopen voornamelijk langs de Leigraaf en dat is veelal nat. Nu heb ik een ras wat goed op de been is. Volgens Dirk is herder een mooi beroep maar dit is niet voor iedereen weggelegd omdat je vaak alleen op pad bent. Toch is het geen eenzaam beroep omdat je onderweg vele mensen tegen komt om een praatje te maken.

De lezing vindt plaats in de heemkamer van de Nistelvorst, Maxend 3 te Nistelrode. Aanvang 20.00 uur.
Ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen € 3,00 inclusief koffie/thee.

Lezing: De Schaapherder in onze regio