Afbeelding

Opening tentoonstelling 40 jaar Heemkundekring

Kunst & Cultuur

40-jarig Jubileum van Heemkunde in Nistelrode en Vorstenbosch

NISTELRODE - Wim van Driel, voorzitter van Heemkundekring Nistelvorst, verwees zaterdagmiddag 4 november in zijn welkomstwoord naar de overzichtstentoonstelling in het Heemhuis in Nistelrode. De tentoonstelling biedt een overzicht van de ontelbare activiteiten van de afgelopen 40 jaar. Wim zei: “40 jaar is een hele tijd als je ervoor staat, maar vliegt voorbij wanneer je er middenin zit.” De uitnodiging is duidelijk: ‘Kom zondag 5 november kijken naar de oude foto’s met de vele inwoners die door de jaren heen hebben bijgedragen aan lezingen, activiteiten en een uitgebreid archief van de geschiedenis van Nistelrode en Vorstenbosch.’

Maar wat is Heemkunde en wat doet een heemkundekring precies?
Dit wordt duidelijk in een chronologisch overzicht van alles wat Heemkundekring Nistelvorst heeft verzameld en georganiseerd met een diepgaande passie voor de geschiedenis van deze prachtige dorpen. Dit heeft geresulteerd in een indrukwekkend archief waar iedereen van kan genieten, niet alleen tijdens dit jubileumweekend, maar het hele jaar door

Jubilarissen
Natuurlijk werd er ook stilgestaan bij de jubilarissen die al 40 jaar lid zijn. Jo van den Berg uit Vorstenbosch heeft veel lezingen georganiseerd over Vorstenbosch en heeft bijgedragen aan veel foto’s van het dorp en de diverse activiteiten. Ton van den Broek was een van de initiatiefnemers van de carnavalswagen die de oprichting van Heemkundekring in gang zette. Hoewel hij ooit als voorzitter actief was, blijft hij een trouwe bezoeker van de maandagavondzitting en andere activiteiten, waar hij altijd bereid is een helpende hand te bieden. Truus van den Broek is altijd nauw betrokken geweest bij de Heemkundekring, samen met haar man Ton. Ze hebben jarenlang bijgedragen aan de oogstfeesten in de Rauw Hei en hebben ook veel bijgedragen aan de pronkzittingen van De Wevers.

Harrie van Grinsven is medeoprichter en de eerste voorzitter van de heemkundekring. Naast het organiseren van vele lezingen is hij nog steeds actief betrokken bij het indrukwekkende foto-archief, zelfs na 40 jaar. Gerda Janssen was helaas afwezig omdat ze op deze dag 60 jaar getrouwd is met Gerrit, maar ook al 40 jaar verbonden is aan de heemkundekring.
Rien van Tilburg zei over zijn lidmaatschap: “Met veel plezier ben ik al vele jaren een steunend lid.”

Na de huldiging van de jubilarissen ging het gezelschap naar buiten, waar een nieuw bord werd onthuld, geschonken door MG Service.
Meer foto’s in de MooiBernheze Foto-album

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding