Afbeelding
Foto:

Hof van Heesch: aangenaam wonen

‘traject ontwerpt met hoofd én hart een prachtig nieuw stukje Heesch

HEESCH - Stel je een typische dorpsstraat voor met hoge bomen en huizen in verschillende bouwstijlen. Mensen rijden naar hun werk, halen vers brood bij de ambachtelijke bakker, kinderen fietsen en wandelen dartelend naar de achtergelegen school. En aan de overkant? Een druk tankstation.

Wat wenselijk en veilig is
Jan van den Braak runt samen met zijn vrouw Karin Hes het Heesche bedrijf ‘traject (bouwmeester en architect). Als gezin wonen zij al twintig jaar vlak bij het tankstation aan ’t Dorp in Heesch. Karin vertelt: “Het is een drukke straat, met veel verkeer en schoolgaande kinderen. Maar ook met op- en afrijdend verkeer bij het tankstation. Natuurlijk wisten we dat het tankstation er was toen we er gingen wonen, maar door de jaren heen realiseerden we ons dat zo’n druk tankstation toch wel de nodige veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.”

Drukte en aanwezigheid gastank
Jan licht toe: ”Vooral de gastank die bij het tankstation ligt geeft reden tot zorg. Niet alleen vanwege de drukte, maar ook vanwege het feit dat er veel woningen en kwetsbare objecten binnen de veiligheidscirkel staan. Wat er staat wordt geaccepteerd, maar nieuwe objecten mogen niet gebouwd worden in die veiligheidscirkel. Het grootste veiligheidsrisico is overigens de tankwagen die door het dorp rijdt en het vullen van de gastank. De kans dat er iets gebeurt is misschien klein, maar als er iets gebeurt is de schade enorm."

Woningnood en beter woon- en leefklimaat
Er ontstonden ideeën over de mogelijkheid om op de locatie van het tankstation woningen te realiseren. De locatie is ideaal, vlak bij het centrum met ruimte om woningen te realiseren die omgeven worden door groen. Dat zou een aanzienlijke verbetering zijn van het woon- en leefklimaat.

Karin: “Tien jaar geleden zijn de eerste gesprekken geweest met de gemeente. In 2018 heeft de gemeente medewerking verleend aan het laatst ingediende principeverzoek. ”Het plan bestaat in essentie uit twee appartementsgebouwen met een parkeergarage. De gemeente stelde wel duidelijke voorwaarden: omgevingsdialoog organiseren, twintig procent groen in het plangebied en een kwaliteitsimpuls geven aan de aangrenzende groenvoorziening. Jan: “De drie omgevingsdialogen en individuele gesprekken met omwonenden hebben we als heel waardevol ervaren. Wij willen namelijk een mooi plan realiseren, waar ook de omwonenden blij mee zijn. Om die reden hebben we ons plan daar waar mogelijk aangepast voor de omwonenden."

‘traject is erin geslaagd het plangebied voor meer dan 50 procent in te richten met groen, in plaats van de gevraagde twintig procent. Voor de kwaliteitsimpuls van de groenvoorziening heeft Langenhuizen een conceptplan gemaakt, dat later exact wordt ingevuld in overleg met de gemeente en omwonenden."

Hof van Heesch
Zo is ‘Hof van Heesch’ ontstaan: twee gebouwen in het groen die samen een hof vormen. Eén gebouw aan ’t Dorp (dertien appartementen, waarvan acht sociale huur en vijf koop) en het andere gebouw aan de groenvoorziening (twaalf koopappartementen en twee penthouses). Alle woningen zijn vrij indeelbaar, hebben ruime balkons (de penthouses hebben een buitenruimte van 100 m2), eigen parkeerplaats, twee tot vier slaapkamers en zijn energieneutraal. In het gesprek komt de bevlogenheid van Jan naar boven: “Beide gebouwen zijn heel verschillend van architectuur, maar passen mooi in hun omgeving. Doordachte plaatsing van ramen, een ronde vorm van het gebouw en groenblijvende bomen, zorgen voor privacy bij omwonenden."

Planning
Het plan ‘Hof van Heesch’ moet nog in procedure worden gebracht, maar onder voorbehoud van bijzonderheden rondom de procedure, verwacht ‘traject in het vierde kwartaal van 2021 te starten met de bouw.

Informatie over ‘Hof van Heesch’ kunt u vinden op www.hofvanheesch.nl, bij Akker Makelaardij en Bernheze Makelaars.

Afbeelding