Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

'Samen met iedereen de molen draaiende houden'

Hans draagt de voorzittershamer over aan Ad

HEESWIJK-DINTHER – Na elf jaar met veel plezier de voorzittershamer gehanteerd te hebben van Stichting De Kilsdonkse Molen, heeft Hans Dekker deze met ingang van 1 januari overgedragen aan Ad Donkers. Terwijl Hans met veel plezier terugblikt op wat ondernomen en bereikt werd, en hij zich er op een andere manier verdienstelijk gaat maken, is Ad bezig zich te oriënteren om op een goede manier verder aan het 'molenpad' te timmeren.

Na opening van De Kilsdonkse molen in 2009 werd einde van dat jaar Hans Dekker voorzitter van de stichting. Hoewel de molen fier stond te pronken, moest er nog wel het een en ander gebeuren. “We moesten verantwoording afleggen aan de gemeente, de provincie en Brussel over gekregen subsidies. Het belangrijkste wat er vervolgens lag was het bouwen van een bezoekerscentrum en het mogelijk maken van een beheerderswoning. Om dat te kunnen en te mogen realiseren was verandering van het bestemmingsplan noodzakelijk. Naast overleg met de gemeente is dat er ook altijd geweest met de buurt. Ook zij hadden een belangrijke stem”, zegt Hans.

Om de neuzen van iedereen dezelfde richting op te krijgen, maar ook het vergaren van de middelen en het ontwerp voor de bouw van het bezoekerscentrum én een plan van aanpak als het klaar was; dat ging allemaal niet over één nacht ijs. Het centrum was én is echter belangrijk. “Bij alles wat hier gebeurt, is het doel altijd om de watervluchtmolen in stand te houden. Een bezoekerscentrum is essentieel want de financiële middelen die hiermee vergaard worden ondersteunen dit doel”, legt Hans uit. De opening van het bezoekerscentrum in oktober 2013 en het bouwen van genoemde woning waren voor hem absoluut mijlpalen.

Ook na 2013 werd met het zevenkoppige bestuur en momenteel 80 (!) vrijwilligers verder aan de weg getimmerd. Er is van alles op poten gezet. Een rondleiding door de molen, arrangementen, een schoolproject, op pad met een gids, kanovaren of met een fluiterboot de natuur in. Er kan vergaderd worden en zelfs getrouwd. Stichting De Kilsdonkse molen is gezond. Voor Hans was het tijd zijn voorzittershamer over te geven aan een volgende. “Er zijn nog ideeën genoeg”, meldt hij Ad Donkers die het roer van hem overneemt. “Ik heb van kinds af aan al iets met molens. Als ik ergens ben waar er een staat kan ik het niet laten om te gaan kijken en deze te vereeuwigen. Ook ben ik als wethouder nauw betrokken geweest bij deze molen. Daarbij vind ik dit een hele mooie organisatie, met een goed bestuur en een geweldige club vrijwilligers. Wat hier gedaan wordt, ligt me wel”, motiveert Ad het aanvaarden van de functie.

Ad is zich aan het inlezen en oriënteren en heeft er zin in om zijn aandeel in het gebeuren te gaan leveren. “Mijn doelstelling is om samen met iedereen hier de molen draaiende te houden”, laat hij weten. Helemaal weg is Hans overigens niet. Hij lacht: “Ik ga een opleiding volgen om hier rondleidingen te gaan geven.”

Tekst: Wendy van Lijssel

Afbeelding
Ad Donkers en Hans Dekker