Afbeelding

Uitslag Fittestdagen 70-plussers in Heesch

Welzijn & Maatschappij

HEESCH - Een geweldig team van vrijwilligers, professionals en organisatoren hebben gedurende drie dagen een paar honderd 70-plussers getest in Heesch. De deelnemers hebben de test dagen bijzonder gewaardeerd en allen raden ook andere mensen aan in het vervolg deel te nemen. De testcyclus nam gemiddeld anderhalf uur in beslag.

Naar aanleiding van de testuitkomsten is een kort overzicht gemaakt. Zo’n 63% van de deelnemers is bekend met hart- en vaatziekten; 57% heeft een te hoge bloeddruk; 36% een te hoog cholesterolgehalte; 66% een te hoog BMI, 63% haalt de beweegnorm niet en 38% wil de leefstijl aanpassen voor een betere gezondheid. Dit kan o.a. door beter op de voeding te letten, meer te bewegen en naar een gezond gewicht toe te werken. Zie ook onderstaande grafiek.


De deelnemers hebben ook de Positieve Gezondheid vragenlijsten ingevuld van het ‘spinnenweb’, met de dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, maatschappelijk meedoen en dagelijks functioneren. Het gemiddelde cijfer kwam daarbij uit op een 8. Veruit de meeste deelnemers voelen zich dan ook fit en gelukkig.

We gaan langzaam naar een gemiddelde levensverwachting van 85 jaar, de zorg is overbelast en de uitslagen geven aan dat er gezondheidswinst te behalen valt, daarom lijkt het raadzaam te blijven werken aan een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid. In Heesch is daarvoor veel aanbod, doe uw voordeel daarmee.

In elk geval hartelijk dank aan de mensen en organisaties die van deze fittestdagen zo’n succes hebben gemaakt. Waarschijnlijk worden deze dagen over 5 jaar wederom in Heesch georganiseerd.