Ron Winkelaar
Ron Winkelaar Annemieke van der Wielen

Ron Winkelaar is actief voor BECO; ‘energie besparen is belangrijk doel’

Welzijn & Maatschappij

HEESWIJK-DINTHER - Inmiddels wonen Ron Winkelaar en zijn partner Annette ruim vijf jaar in Heeswijk-Dinther. Aan de gekochte woning in de Irenestraat moest nogal wat gebeuren. Al werkende worden daarbij meteen energiebesparende maatregelen toegepast zoals beter isoleren. Sinds een paar jaar zijn ze lid van de lokale Bernhezer Energie Coöperatie BECO en is Ron ook actief als vrijwilliger. Samen werken aan een beter klimaat vinden ze belangrijk. 

Ron en partner Annette, beiden 53 jaar, zetten zich met hun twee kinderen Carsten en Sylke in om niet meer energie te gebruiken dan per se nodig is. Daarbij spelen de kosten natuurlijk een rol maar het gaat vooral toch om een beter klimaat. Met de werkzaamheden aan de woning wordt dan ook stap voor stap gewerkt aan energiebesparende maatregelen. “Zo staat het aanschaffen van een hybride warmtepomp en het installeren van zonnepanelen ook op onze planning”, zegt Ron.

Aangesloten bij BECO en de BECOlateurs
Ron vertelt over zijn werk bij Kenter, een bedrijf voor meetoplossingen en diensten op het gebied van energievoorziening systemen. “Interessant om daarmee bezig te zijn.” Vanuit die interesse werkt Ron ook als vrijwilliger bij BECO. Er is een team van BECOlateurs waarin veel kennis zit op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid.

Keukentafelgesprekken en Energie-ontdekkoffer
“Als lid van BECO kan een keukentafelgesprek aangevraagd worden. Dat heb ik gedaan omdat ik weinig wist van warmtepompen”, zegt Ron. “Daar heb ik veel aan gehad, we weten nu welk type oplossing ons het beste past en waar we rekening mee moeten houden. Ondertussen doe ik als lid zelf ook verschillende dingen. Ik ben al bezig geweest met keukentafelgesprekken over zonnepanelen en het helpen met infrarood-scans. Er is ook een project in samenwerking met de gemeente Bernheze waarbij inwoners gratis geholpen worden met energiebesparingsmaatregelen. We gaan dan met de energie-ontdekkoffer op pad om mensen te helpen het energieverbruik inzichtelijker te maken.” Ron ziet het als een belangrijke taak om allerlei tips te kunnen geven om op eenvoudige wijze energie en geld te besparen. “Ik zet me daar graag voor in”, zo sluit hij af.