Afbeelding

Verschillend maar toch SAMEN

Welzijn & Maatschappij

HEESWIJK-DINTHER - Loop je op een dinsdag- of een vrijdagochtend langs het Servaespad in Dinther, heb je een grote kans dat je de vrijwilligers ziet werken op het terrein van Stichting Buro Lima. Een enthousiaste groep van 8 mannen werkt daar om de tuin netjes bij te houden, klusjes te doen in een van de huizen of repareert het speelgoed van de jeugdigen die er wonen. Want voor die jeugdigen is het niet haalbaar om dit zelf te doen; Zij hebben een verstandelijke beperking met bijkomende problematieken en voor hen is het een uitdaging om een dag ontspannen door te komen.

Wij spreken 2 van deze vrijwilligers, Peter van Deursen en Jo van den Heuvel. Beide mannen zijn al behoorlijk wat jaren verbonden aan Buro Lima. Peter is een jaar of 7 geleden benaderd nadat hij met prepensioen ging. Peter heeft zelf ook een kleinkind met een beperking en dat heeft de keuze om vrijwilligerswerk voor Buro Lima te doen versterkt. Jo is vanuit zijn werkachtergrond begonnen in 2012 om mee te denken in de denktank van Buro Lima en heeft Buro Lima dan ook zien groeien. Hij is op diverse manieren al jaren betrokken bij Buro Lima, maar voelt zich nu bijzonder op zijn plek als klusvrijwilliger.

Naast Jo en Peter zijn er dus nog 6 mannen die één of twee keer per week bij elkaar komen om de klussen uit te voeren. Het is een gemêleerde groep van persoonlijkheden én van vaardigheden. Maar de klik is er en hoe verschillend ze ook zijn, zij passen goed bij elkaar. Samen vormen ze het vrijwillige klusteam van Buro Lima. Het koffiemoment is dan ook een gezellig moment van de ochtend om even bij te kletsen en taken te verdelen. De vrijwilligers zien de jeugdigen zo af en toe, maar hebben ze in de loop der jaren wel leren kennen en nemen dit mee bij de uitvoering van de klussen.

Heel lang kunnen we niet in gesprek met Peter en Jo. Hun werkzaamheden blijven liggen; het gras moet nog gemaaid worden, het onkruid nog weggehaald worden en die lamp nog vervangen worden.
“Ja, dat is nog wel iets wat ik wil zeggen”, zegt Jo. “Wat extra handen, nieuwe vrijwilligers zou heel fijn zijn”. Peter vult aan: “Iemand die kan helpen in de tuin en past bij de groep. En iemand die van koffie houdt, het liefst met een gebakje erbij”.

Mocht je interesse hebben om vrijwilliger te worden? Stuur dan een mail naar info@burolima.nl.