Afbeelding
Erik van der Burgt / VRBLD photofilm

Burgemeester Moorman gast bij BECO Duurzaamheidsbijeenkomst

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Op zaterdag 23 april is Burgemeester Marieke Moorman gastspreker bij de jaarlijkse Duurzaamheidsdag van BECO, de lokale energiecoöperatie in Bernheze. Op die dag zal een Postcoderoos officieel geopend worden. Er is een ledenvergadering voor leden van BECO en er is informatie over duurzame energiemaatregelen. De Duurzaamheidsdag start om 13.00 uur bij Van Zutphen Elektro op het bedrijventerrein Retsel in Heeswijk-Dinther. 

Burgemeester Moorman is voorzitter van de Stuurgroep RES Noordoost-Brabant. RES staat voor Regionale Energie Strategie waarin de gemeenten in Noordoost-Brabant zijn vertegenwoordigd.

Om in 2050 bijna volledig duurzaam te zijn, werken overheden en energiemaatschappijen en andere betrokkenen in de stuurgroep met elkaar aan oplossingen. Er moeten plannen opgesteld worden waaruit duidelijk de eigen keuzes blijken wat er allemaal aan het opwekken en opslaan van duurzame energie en opwekken van warmte uit duurzame bronnen gedaan wordt. In 2030 moet er minstens 50% minder CO2 vrijkomen in de regio. Ook Bernheze moet een groot deel aan de oplossingen bijdragen. Burgemeester Marieke Moorman zal om 13.00 uur meer vertellen over wat het allemaal gaat betekenen. 

Opening Postcoderoos
Bij van Zutphen Elektro is het dak van het bedrijf vol gelegd met zonnepanelen. Daar zijn verschillende inwoners uit Bernheze mede eigenaar van. Dat zijn inwoners die geen panelen op het eigen dak kwijt kunnen en toch bij willen dragen aan het opwekken van energie met behulp van zonnepanelen. Dat kan op deze wijze waarvoor de rijksoverheid de zogenoemde Postcoderoosregeling heeft opgezet. Samen met BECO is dat georganiseerd en op 23 april is de officiële opening hiervan samen met alle eigenaren.

Informatie over duurzame maatregelen
Om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen en het opwekken van energie uit zon, wind en warmte zijn er informatiestand van 13.00 tot 16.00 uur. Er is volop deskundigheid aanwezig om advies te geven en de weg te wijzen.

Leden van BECO
Om 11.00 uur is er voor de leden van BECO een ledenvergadering die overloopt in een gezamenlijke lunch, de opening en daarna de inleiding van Burgemeester Moorman en de informatiemarkt.

BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie is er voor alle inwoners en bedrijven in Bernheze. De bedoeling van de coöperatie is om met alle inwoners te werken aan energiebesparing en het gebruik van duurzaam opgewekte energie. Bij de coöperatie hebben de leden het voor het zeggen.

Meer informatie is te zien op de website van BECO: www.onsbeco.nl