André Dippell – algemeen directeur om|nieuwe energie
André Dippell – algemeen directeur om|nieuwe energie

BECO en om|nieuwe energie scoren een tien

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - BECO is als lokale energiecoöperatie in Bernheze aangesloten bij de landelijke energiecoöperatie om|nieuwe energie, samen met nog 65 andere coöperaties in Nederland. André Dippell (53) is algemeen directeur bij deze grootste non-profit energieleverancier. 

“Al bijna 20 jaar ben ik vanuit meerdere hoeken betrokken bij het opwekken, leveren en verduurzamen van energie”, zegt André. “Ik ben er trots op dat we met om|nieuwe energie al vele jaren het hoogste genoteerd staan als meest groene energieleverancier. We scoren bij verschillende consumenten- en milieu organisaties al jaren een tien.”

Thuis heeft André een groen dak, zonnepanelen en is bezig met isoleren. Ook heeft hij het over minder vlees eten, minder plastic en zuinig omgaan met energie. “De pubers in huis praten daar ook over mee. Samen kunnen we veel doen om een goede toekomst voor de komende generatie(s) te creëren”, zegt André.

Lokale energiecoöperaties
“Met 65 coöperaties, zoals BECO in Bernheze, zijn we echt bezig het verschil te maken. Dat is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. We werken zonder winstoogmerk en er wordt uitsluitend groene stroom geleverd van eigen bodem in Nederland, opgewekt met wind en zon. Het geld dat wordt verdiend met de verkoop van de opgewekte energie wordt daar waar dat kan besteed aan het zo laag mogelijk houden van energietarieven en daarnaast investeren we in nieuwe energieprojecten. Een belangrijke bijdragen om meer te verduurzamen.”

Zeggenschap
Vanuit de lokale energiecoöperaties kunnen initiatieven komen om energie op te wekken. Dat gaat dan altijd samen met inwoners. Zoveel mogelijk inwoners betrekken en samen zeggenschap hebben is een heel belangrijk uitgangspunt. Daarbij is het de bedoeling om ook zoveel mogelijk lokale bedrijven en vakmensen in te zetten vanwege bekendheid en betrokkenheid en ook om de lokale economie te stimuleren. Daar zit ook de kracht van BECO”, zegt André.

Hoge prijzen
We worden nu allemaal geconfronteerd met hoge energieprijzen. Volgens André ook omdat we te afhankelijk van energie waar (dure) grondstoffen voor gebruikt worden zoals kolen en gas waarmee bovendien afbreuk gedaan wordt aan onze aarde. “Hoe meer duurzame energie wij lokaal opwekken en hoe meer huishoudens gasvrij kunnen worden, hoe minder afhankelijk we worden. Dat is een belangrijk streven van mij en de lokale energiecoöperaties”, besluit André.