Technische ruimte indeling
Technische ruimte indeling

Woning uit 1956 verduurzaamd – Het resultaat (5)

Welzijn & Maatschappij

Het is Jan Jacobs gelukt om zijn huis, dat oorspronkelijk in 1956 gebouwd is, volledig te verduurzamen. Alles bij elkaar heeft het vier jaar geduurd. Nu is zijn huis helemaal van het gas af, zeer energiezuinig en nog comfortabel ook. In vijf afleveringen vertellen wij u het verduurzamingsverhaal zoals in dit huis in Heesch afgelopen jaren is uitgevoerd. Dit is het vijfde en laatste deel. Alle artikelen zijn te lezen op www.onsbeco.nl.

In de vorige delen ging het over het opgestelde advies, isoleren, ventileren en verwarmen. Nadat het verduurzamingsadvies was opgesteld, heeft Jan samen met de adviseur de strategie bepaald en werden uitvoerende bedrijven benadert zoals de aannemer, installateur en een gevelisolatie bedrijf. Wie wil meedenken in het plan? Wie heeft ervaring en ziet het zitten om dit aan te pakken?

Investeren in isolatie om de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten te houden is altijd lonend. Of je nou met aardgas of stroom verwarmt, het vraagt altijd minder energie. Een huis met ‘een goede jas, pet en laarzen’ kan met een minder zware warmtepomp prima op temperatuur gehouden worden en dus ook beperkte kosten voor verwarmen en koelen.

Ezelsbruggetje
Jan heeft tijdens zijn agrarische scholing in Wageningen en als docent op de Middelbare Agrarische School in Oss het volgende ezelsbruggetje geleerd: voor het inschatten van de vereiste ventilatiecapaciteit is per levende kilogram 1 m³ luchtverversing per uur nodig. De mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW) in het huis van Jan zorgt voor een maximale verversing van 320 m³ lucht per uur, dus vier volwassenen kunnen hier continu verblijven. Omdat het hele huis is aangepakt, heeft Jan de kans gebruikt om waar mogelijk bedrading en leidingwerk, ventilatiekanalen en verwarmingsleidingen in te bouwen

Resultaat
Het resultaat is een comfortabele woning, ook bij stevige vorst buiten. Voor de zomerperiode worden screens (buitenzonwering) ingebouwd in de buitengevelisolatie. In de aangebouwde technische ruimte staan de warmtepomp, het buffervat, twee drukvaten, de balansventilatie unit, de omvormer van de zonnepanelen en de regelkast van de PVT (slangensysteem onder de PV panelen) samen met een extra meterkast royaal en netjes opgesteld.

Voor het gevelisolatie systeem waren een Duitse aannemer met Duitse schilders, die ook kunnen stucen, ingehuurd. Door de coronamaatregelen kregen zij meerdere weken geen toegang tot Nederland, waardoor het huis wat langer in de steigers heeft gestaan. Maar ook deze steigers zijn verdwenen. Jan geniet nu van zijn duurzaam huis.