Aanleg PVT-panelen
Aanleg PVT-panelen

Woning uit 1956 verduurzaamd – Verwarming (4)

Welzijn & Maatschappij

Het is Jan Jacobs gelukt om zijn huis, dat oorspronkelijk in 1956 gebouwd is, volledig te verduurzamen. Alles bij elkaar heeft het vier jaren geduurd. Nu is zijn huis helemaal van het gas af, zeer energiezuinig en nog comfortabel ook. In vijf afleveringen vertellen wij u het verduurzamingsverhaal zoals in dit huis in Heesch afgelopen jaren is uitgevoerd. Dit is het vierde deel. Alle artikelen zijn te lezen op www.onsbeco.nl.

In de vorige delen werd geschreven over isolatie en ventilatie. Deel vier gaat over verwarmen. Voor de verbouwing verwarmde een cv-ketel het huis met een watertemperatuur van 60 tot 80 graden. Met die temperatuur en uitstraling vanuit een radiator, breng je gemakkelijk lucht in beweging en vermeng je de warmte vrij snel over de gehele ruimte.

Verwarming met een warmtepomp

Jan heeft gekozen voor een aardgasloze oplossing en dat kan met een warmtepomp. Een warmtepomp bestaat uit drie onderdelen namelijk:

  • de bron waaruit je de aanvangstemperatuur ophaalt (dit kan de buitenlucht zijn, zonnepanelen met een slangensysteem, oppervlaktewater of bodemwarmte)
  • het afgiftesysteem (dit kan met vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren)
  • de warmtepomp waarmee je de temperatuur op- of afbouwt (mogelijkheden zijn: lucht/lucht, lucht/water en water/water).

Bij Jan is een water/water warmtepomp geïnstalleerd. Zijn bron is een slangensysteem, met daarin een warmtetransportvloeistof, wat onder de zonnepanelen is gemonteerd (het PVT-systeem). Daar, onder die zonnepanelen, wordt de warmte opgehaald. Die warmte gaat naar de warmtepomp. Met behulp van een warmtewisselaar gaat de warmte over naar het afgiftesysteem. De verwarmingsleidingen op de verdieping zijn verlegd van opbouw naar inbouw in de verdiepingsvloer. Stopcontacten zijn aangebracht bij de radiatoropstelling. Daarmee is een voorbereiding gemaakt om lage temperatuur radiatoren aan te kunnen sluiten. Op de begane grond maakt Jan gebruik van vloerverwarming. En op de bovenverdieping is een gedeelte voorzien van vloerverwarming. Op de rest kan Jan nog lage temperatuur radiatoren plaatsen.

Voor al deze ‘all electric’ oplossingen zijn een krachtstroomaansluiting en een ruime opstellingsruimte voor de installatie nodig. In de technische ruimte is een extra zekeringenkast geplaatst voor alle stroomvoorziening. In het hele huis zijn extra leidingen en stopcontacten aangebracht. Dat was een onderdeel van de werkzaamheden voorafgaande aan het isoleren van de buitenmuren.

In het volgende en laatste artikel gaan we in op het resultaat.

Warmtepomp opstelling