dikte isolatie muur
dikte isolatie muur

Woning uit 1956 verduurzaamd – Isolatie (2)

Welzijn & Maatschappij

Het is Jan Jacobs gelukt om zijn huis, dat oorspronkelijk in 1956 gebouwd is, volledig te verduurzamen. Alles bij elkaar heeft het vier jaar geduurd. Nu is zijn huis helemaal van het gas af, zeer energiezuinig en nog comfortabel ook. In vijf afleveringen vertellen wij je het verduurzamingsverhaal zoals in dit huis in Heesch afgelopen jaren is uitgevoerd. Dit is het tweede deel. Alle artikelen zijn te lezen op www.onsbeco.nl.

Uit het adviesrapport, waar in deel 1 van deze serie over werd geschreven en dat het resultaat is van de Energiescan, kwam duidelijk naar voren dat er toch echt iets moest gebeuren aan de isolatie van de muren, de ramen en het dak. In het bouwbesluit staan waarden voorgeschreven waar nieuwbouw aan moet voldoen, zoals de isolatiewaarde van materialen en constructies die grenzen aan de buitenlucht. Die voorgeschreven waarden zijn slechts minimale waarden waaraan voldaan moet worden. Hoe meer je gaat isoleren, des te minder verwarming of koeling je nodig hebt om comfortabel te kunnen wonen.

Isolatie van de buitenschil (dak, muren en ramen)
Het dak was in 2000 al voorzien van isolatieplaten van 100 mm dik. Hier werden twee lagen van 100 mm isolatiewol aan toegevoegd. De isolatiewaarde, de zogenaamde Rc-waarde, steeg hiermee naar 7,2 m²K/W, terwijl 6,3 m²K/W vereist is volgens het bouwbesluit.

De gevels dateren deels uit 1956, spouwmuur zonder isolatie (0,3 m²K/W), en deels uit 2000 (spouwmuur met isolatie (2,5 m²K/W)). Nu is de spouw vol geblazen met schuimisolatie, zodat er geen tocht meer is vanuit holle ruimten. Vervolgens zijn de muren aan de buitenzijde, vanaf de voet van de fundering, geïsoleerd met isolatieplaten. Ze zijn 240 mm dik op de muren van 1956 en 160 mm dik op de muren van 2000. Voor een mooie, nieuwe uitstraling werden de isolatieplaten afgewerkt met steenstrips. De Rc-waarde van deze geïsoleerde gevels is nu 8 m²K/W. (bouwbesluiteis = 4,7 m²K/W).

Alle kozijnen werden vernieuwd en voorzien van HR+++-glas (drie glaslagen en twee folielagen). Alle draaiende delen kregen goede tochtkaders (soort tochtstrips) om ervoor te zorgen dat de ramen zo min mogelijk warmte doorlaten.

Kierdichtheid
Met een ‘blower-door-test’ is de kierdichtheid gemeten. Alle hierboven genoemde isolatiemaatregelen hebben ervoor gezorgd dat de gevels maar liefst 75 procent minder luchtdoorlatend zijn dan voor de verduurzamingsingreep.

In het volgende artikel gaan we in op de ventilatie.

                


dikte isolatie dak