Huis voor verduurzaming (1960)
Huis voor verduurzaming (1960)

Woning uit 1956 verduurzaamd – Het uitvoeringsplan (1)

Welzijn & Maatschappij

HEESCH - Het is Jan Jacobs gelukt om zijn huis, dat oorspronkelijk in 1956 gebouwd is, volledig te verduurzamen. Alles bij elkaar heeft het vier jaar geduurd. Nu is zijn huis helemaal van het gas af, zeer energiezuinig en nog comfortabel ook. In vijf afleveringen vertellen wij je het verduurzamingsverhaal zoals in dit huis in Heesch afgelopen jaren is uitgevoerd. Dit is het eerste deel.

Vanuit de energieweverij (een samenwerkingsproject van de gemeente Bernheze en BECO; Bernhezer Energie Coöperatie), worden elk jaar nieuwe projecten gestart die iets met verduurzaming te maken hebben. In 2018 zocht de werkgroep ‘Bewust je woning verduurzamen’ naar ambassadeurs die hun woning wilden verduurzamen. In ruil voor een bezoek en adviesrapport van een energieadviseur schreven die adviseurs een stukje in DeMooiBernhezeKrant over hun ervaring met het verduurzamingsadvies voor hun woning.

Energieadvies
Jan Jacobs was een van de ambassadeurs. Jan schreef toen: “In 1999 heb ik mijn ouderlijk huis (bouwjaar 1956) overgenomen en verbouwd. Op dat moment was er groot onderhoud nodig en is het huis naar de techniek van het jaar 2000 aangepast als woning voor mijn moeder en mezelf. Nu is de cv-ketel geleidelijk aan vervanging toe. Wat nu?” Hij kreeg advies van Milko van Wegberg, energieadviseur van EnergieNUL73Advies, een coöperatie van onafhankelijke energieadviseurs. “Milko heeft een gedegen adviesrapport opgeleverd”, zegt Jan. De isolatie van de muren, dak en ramen moest echt beter. Een logisch vervolg is een goede ventilatie van het gehele huis. De meeste vloeren hadden al vloerverwarming en dus geschikt voor een warmtepomp.

De wensen van Jan
Jan wilde niet alleen een huis zonder CO2-uitstoot, maar ook een comfortabel, levensloopbestendig huis. Het huis moet gebruiksklaar zijn voor een gezin van minstens vier personen en voldoen aan de normen voor de periode van 2025 tot 2045. Bovendien wil hij maximale eigen productie van groene stroom met een voorbereiding op eigen opslag voor elektrisch vervoer. Met deze wensen maakte hij samen met een adviseur en aannemer een uitvoeringsplan en ging aan de slag.

In het volgende artikel gaan we in op het isoleren van het huis van Jan.

Huis na verduurzaming (2021)