Afbeelding

Waarde van mantelzorg en vrijwilligerswerk

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Mantelzorg en vrijwilligerswerk vormen samen de informele zorg in Nederland. “Deze waardevolle en soms te onzichtbare zorg verdient meer aandacht”, zegt coördinator informele zorg, Femke Prince, van ONS welzijn: Dankzij de inzet van informele zorg kan iedereen meedoen en mee blijven doen én beteken je iets voor een ander. Je verbetert de kwaliteit van leven van een ander en van jezelf.” 

Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een naaste, overstijgend aan de gebruikelijke zorg voor elkaar. Mantelzorgers vinden het geven van deze zorg vaak vanzelfsprekend. Voor jonge mantelzorgers onder de 24 jaar, speelt daarbij ook nog eens het zich zorgen maken of juist dat zij zelf zorg missen. Herken je je hierin of ken je iemand die mantelzorg geeft? Kijk voor meer informatie op www.oss.nl/mantelzorg of www.ons-welzijn.nl/mantelzorg.. 

Vrijwilligerswerk is overal in onze samenleving. Denk aan de coach bij de sportclub, het organiseren van activiteiten in de buurt of de klassenmoeder op school. Dankzij vrijwilligers kunnen vele verenigingen en organisaties hun activiteiten in stand houden! Maar ook individueel kun je iemand helpen die je (nog niet) kent bij het doen van de boodschappen, koken van een maaltijd,
 de administratie of het geven van een luisterend oor.

 ’Maak een ander blij en je maakt jezelf blij’

ONS welzijn en partners
ONS welzijn bemiddelt bij zowel mantelzorg als vrijwilligers en zet zelf ook vele vrijwilligers in! ONS welzijn ondersteunt, schoolt en waardeert haar vrijwilligers. De teams in de wijken van ONS welzijn leggen actief verbindingen tussen mensen en instanties in samenwerking met vrijwilligersorganisaties, gemeenten en partners. Vanuit wijken en dorpen werken zij zo samen aan preventieve, duurzame oplossingen met en voor inwoners.

Wat doet ONS welzijn bij jou in de buurt?
Bij ONS welzijn ben je aan het goede adres voor ondersteuning of trainingen, bijvoorbeeld Mantelzorgondersteuning via het Alzheimercafé of deelname aan een training of groep als ‘De Zorg de Baas’ en ‘Leren omgaan met dementie’ om zomaar iets te noemen.

De gemeente Uden en ONS welzijn waardeerden mantelzorgers met een lunchbijeenkomst op 10, 11 en 12 november op zes verschillende locaties. In Oss wordt samengewerkt met de gemeente en meerdere zorgpartijen vanuit de ‘Samenwerkwijze’waarbij de vraag van de wijkbewoner centraal staat. Wij(k)huis de Haard is bijvoorbeeld een ontmoetingsplek in de Ruwaard geworden waar wijkbewoners samenkomen. In Landerd bieden zorgcoöperatie Zeeland ‘Goed voor Iedereen’ en ONS welzijn de training ‘Eenzaamheid herkennen en bespreekbaar maken’ voor alle vrijwilligers.

Meer weten? Neem contact op met ONS welzijn en ontdek de vele manieren waarop je zelf ondersteuning kunt krijgen of juist kunt geven aan een ander!

www.ons-welzijn.nl 
info@ons-welzijn.nl 
088-3742525

Afbeelding
Kunst & Cultuur 15 uur geleden Wie is de slimste van Loosbroek?
Afbeelding
Welzijn & Maatschappij 16 uur geleden Zonnebloem Nistelrode maakt kennis met de muziek-bingo
Afbeelding
Sport 17 uur geleden Kampers scoort wereldgoal voor voetballeskrijgend Sportclub Loosbroek
Afbeelding
Kunst & Cultuur 17 uur geleden Trouwdag voor Bart en Kim met het Sint Willebrordusgilde Heeswijk
Afbeelding
Sport 21 uur geleden Dertien keer Nederlands kampioen voor Dance Team Nistelrode
Afbeelding
Natuur & Dieren 23 uur geleden Kom woensdag 1 mei lekker naar de boerderij!