Tonny en Dega
Tonny en Dega

Koffie-ochtend KBO over vluchtelingenwerk.

Welzijn & Maatschappij

HEESWIJK-DINTHER - Donderdag 25 november was er weer de maandelijkse koffie-ochtend in CC Servaes waarbij er gesproken werd over VluchtelingeWerk Bernheze. Naast de vrijwilligers Mari van Berloo en Tonny van der Ven, was er een Somalische vrouw aanwezig. Helaas was Ali, die ook aangekondigd was als Syrische gast, niet aanwezig wegens gezondheidsredenen. 

Mari vertelde aan de hand van foto’s over de achtergronden van de vluchtelingen/statushouders die in Nederland hun verblijf hebben. Daarnaast sprak hij enthousiast over zijn werkzaamheden in dit verband: het helpen bij het inrichten van woningen, het verzamelen/uitdelen van meubilair en dergelijke. Daarnaast verleent Mari allerlei hand- en spandiensten voor de nieuwkomers, leert hen fietsen, zorgt desgevraagd voor vervoer naar ziekenhuis enzovoorts.

Tonny gaf informatie over de nieuwe wet inburgering die van toepassing is op nieuwkomers en ingaat met ingang van 2022. Het grote verschil met het inburgeringstraject van de afgelopen jaren, is dat de gemeente nu verantwoordelijk is voor dit traject (voor de gemeente Bernheze wordt dit uitgevoerd door gemeente Meierijstad) en de nieuwkomers in plaats van op drie dagdelen, nu een traject van vijf dagen per week gaan volgen, afgestemd op hun niveau. Het doel is om de integratie (onder meer het leren van de Nederlandse taal) beter en vlotter te laten verlopen, zodat deze mensen volwaardig mee kunnen doen in onze samenleving. Tonny haar taak binnen VluchtelingenWerk is maatschappelijke begeleiding van de nieuwkomers, zoals ook van de Somalische gast van deze ochtend; Deqa.

Deqa vertelt over haar achtergrond en haar traject in Nederland. Deqa is een 28-jarige Somalische vrouw, die eind 2018 in Heeswijk-Dinther is komen wonen. In september 2019 zijn haar drie jongere zussen van 21, 19 en bijna 10 jaar (waarmee Deqa een gezin vormde in Somalie), in het kader van gezinshereniging bij haar komen wonen. Haar ouders en twee broers zijn in Somalië omgekomen. Momenteel is Deqa werkzaam op Laverhof in Heeswijk-Dinther en start in februari 2022 met een BBL-traject voor verzorgende. Ook de zusjes zitten nog op school en hopen hier in Nederland hun plekje te vinden. 

Om dit doel te bereiken is het belangrijk dat wij als inwoners van ons dorp aandacht en interesse tonen voor deze nieuwkomers. Onderling contact en belangstelling over en weer dragen bij aan het woonplezier van eenieder: dit geldt overigens voor elke inwoner van ons dorp!

Margriet Beeftink sloot de bijeenkomst af met een groot compliment voor Deqa, met name voor haar gebruik van de Nederlandse taal. Een boeiende ochtend!