Peter Dijkhuizen: Een grote hobby is bierbrouwen!
Peter Dijkhuizen: Een grote hobby is bierbrouwen!

Verduurzaming van je huis – Houd het simpel!

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Oorspronkelijk opgeleid als bakker werkt Peter Dijkhuizen nu bij bedrijven in verschillende rollen, met altijd optimalisatie van de bedrijfsvoering. Hij denkt graag in processen en zijn motto daarbij is ‘Houd het simpel’. Diezelfde houding heeft hij bij het verduurzamen van zijn huis. Hij zet kleine, doelgerichte stappen om zijn bijdrage te leveren aan een beter milieu. 

Peter Dijkhuizen (36) woont met zijn drie kinderen in een twee-onder-een-kapwoning aan de Vleutloop in Heesch (bouwjaar 2009). Het huis is goed geïsoleerd. Peter: “We letten zo goed mogelijk op ons energieverbruik. Maar ik wilde graag weten of we ook werkelijk goed bezig zijn.” Daarom nam hij contact op met BECO en leende de Energie Ontdekkoffer. Deze koffer bevat een plugwise energie-monitoring systeem waarmee je het energieverbruik van je huishoudelijke apparaten in beeld kunt brengen. Samen met een Becolateur (adviseur van BECO) heeft hij de resultaten bekeken.

“Ik heb ook al eens een Becolateur over de vloer gehad die mij adviseerde over zonnepanelen. Die mensen zijn geweldig! Het zijn vrijwilligers en ze zijn er niet op uit om winst te maken. Ze zijn onafhankelijk, deskundig en geven een eerlijk advies. Ze willen niets ‘verkopen’, het is aan jezelf welke maatregelen je uit gaat voeren”, zegt Peter.

Kleine en grote maatregelen
Het sluipverbruik in het huis van Peter is erg weinig. Er waren nog enkele halogeenlampjes in de keuken, die hij direct heeft vervangen. Ook heeft hij een pompschakelaar voor de vloerverwarming geïnstalleerd. Een pompschakelaar schakelt de circulatiepomp uit als de cv-ketel geen warmte levert. Dit zorgt ervoor dat de pomp niet 24 uur per dag ingeschakeld is en dat kan aanzienlijk in de energiekosten schelen.

Peter: “De volgende maatregel is het installeren van zonnepanelen en een hybride-warmtepomp. En wellicht ga ik in de toekomst koken op inductie.”

Scouting
Sinds zijn vroegste jeugd is Peter al actief binnen Scouting Heesch. Het verduurzamen van zijn huis is voor hem een manier om invulling te geven aan één van zijn motto’s, welke hij heeft geleerd van wijlen Geert Eijsvogels: ‘Probeer deze wereld een beetje beter achter te laten dan hoe je hem gevonden hebt’ (Baden Powell, grondlegger van scouting).