Wijkagent: Bernice Hendriks
Wijkagent: Bernice Hendriks

Inbrekers gesignaleerd in Bernheze

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Inbrekers zijn de laatste weken actief in Bernheze. De inbraken vinden met name plaats in Heesch en hebben middels verschillende werkwijzen plaatsgevonden. Op onze sociale mediapagina (wijkagenten Bernheze) stond vorige week een topic over een aangehouden verdachte met betrekking tot de inbraken op de Binnenpas, Moerbosch en Broekhoek in Heesch. Helaas hebben er daarna nog meer inbraken plaatsgevonden, met andere werkwijzen. Niet alleen raken bewoners geld, sieraden, elektronica en andere spullen kwijt. Maar, nog erger; het gevoel van veiligheid in eigen huis is ook weg. We willen om die reden kort een aantal maatregelen meegeven aan bewoners om de kans op inbraak te verkleinen! 

Inbrekers zoeken meestal snelle buit. Daarom scannen zij huizen op inbraaktijd en risico’s. Hoe langer ze denken bezig te zijn een deur of raam te forceren, hoe groter de kans dat ze al bij voorbaat op zoek gaan naar een betere plek. Hetzelfde geldt met betrekking tot verbergplekken. Als hoge struiken en blinde hoeken ontbreken, is dat ook ongunstig voor hen.

TIPS 

Op www.politiekeurmerk.nl vind je advies over goed hang- en sluitwerk op ramen en deurenDraai voor- en achterdeur altijd op slot. Dan kan niemand ze met een stukje plastic openenHaal de sleutel altijd uit het slot. Inbrekers kunnen er dan niet met een handigheidje bij. Laat de sleutel dus niet aan de binnenkant in het slot zittenKunnen inbrekers zich bij deuren of ramen verstoppen? Snoei struiken. Plaats buitenlampen om het zicht te vergroten, daar houden inbrekers niet vanLaat ladders, groenbakken of andere ‘opstapjes’ niet ’s nachts in de tuin. Inbrekers gebruiken ze graagHang geen adres aan de sleutelbos. Na verlies kan iedere vinder het huis binnenLeg de huissleutel nooit op een geheime plek buiten je huis. Inbrekers kennen al die plekjesLeg geld, sieraden of andere waardevolle spullen niet op een van buiten zichtbare plekHeb je vaker waardevolle spullen in huis of woon je afgelegen? Overweeg dan een kluis of alarmsysteemBen je een paar dagen - of langer - van huis? Zorg dat het er ‘normaal bewoond’ uitziet. Laat buren, familie of vrienden post opruimen. Gebruik tijdschakelaars voor wisselende verlichtingMeld niet op voicemail en sociale media dat je weg bent.

Tips na ontdekking van inbraak
Heterdaad: kom nergens aan! Wacht buiten. Bel alarmnummer 112 en wacht op de politie. Zie je de dief of dieven wegvluchten? Onthoud hun signalement, het kenteken van de auto of brommer en de richting waarin zij verdwenen.
Geen heterdaad: bel 0900 – 8844 voor een afspraak met de politie om aangifte te doen.

Wijkagent: Anton Verstraten