V.l.n.r.: Marcel, Paul, Wim en Judith
V.l.n.r.: Marcel, Paul, Wim en Judith Foto: @DMBK

FC Bernheze houdt expositie van kettingfoto’s

Welzijn & Maatschappij

NISTELRODE – Nadat eerdere exposities niet door konden gaan, organiseert FC Bernheze een fototentoonstelling bij De Nistel. Op twee grote doeken presenteert de club de kettingopdrachten van de afgelopen jaren. Alle leden van de club hebben hun bijdrage geleverd aan deze projecten en kijken uit naar de expositie.

Elk jaar heeft de fotoclub een bijzonder fotoproject. Gedurende het hele jaar heeft elk lid een week de tijd om een foto te maken die aansluit bij het plaatje van zijn of haar voorganger. Zo vormen de beelden samen een ketting. “Bij de kettingfoto van vorig jaar kreeg iedere deelnemer een letter toegewezen van een cryptische zin; hiermee moest elk lid zijn buurvrouw of buurman fotograferen. In de opdracht van dit jaar kreeg ieder lid een koppelwoord, maakte daarmee zijn eigen creatie en gaf een nieuw woord aan de volgende”, vertelt Marcel van der Steen, die de projecten begeleidde.

Verbindende factor
Wim Roefs, voorzitter van FC Bernheze, is van mening dat de opdracht zorgt voor een verbinding binnen de club: “We streven ernaar om altijd creatief te werk te gaan. We kijken niet naar de techniek van de foto’s, maar vooral naar de inhoud en de emoties; zo ook bij deze opdracht. Als we samenkomen om het werk van iedereen te zien, levert dit altijd leuke reacties op en voelen we ons verbonden met elkaar en met de club.”

Elk jaar vindt de expositie van de fotoclub plaats in De Kersouwe. De laatste twee jaren kon dit echter geen doorgang vinden en daarom is nu besloten voor dit alternatief. “Een tijdje terug hadden we een vergadering. We wilden eigenlijk niet wachten tot het voorjaar om onze foto’s te tonen aan het publiek. Toen hebben we contact opgenomen met de Nistel en was alles vrij snel geregeld”, legt Wim uit.

Paul Rademaker, initiatiefnemer van De Nistel, is zeer te spreken over de aanstaande tentoonstelling: “Net als de leden van de fotoclub staan ook onze medewerkers te popelen om de bezoekers te ontvangen en te helpen.”

De opening
FC Bernheze wil de expositie op gepaste wijze openen: “Op 17 september om 14.00 uur wordt de expositie geopend door Wethouder Rien Wijdeven en een medewerk(st)er van de Nistel. Wij zullen dan met zoveel mogelijk leden aanwezig zijn om samen met de bezoekers langs de doeken te lopen en ze meer te vertellen over de gedachtes achter de foto’s”, legt Wim uit.

De expositie van FC Bernheze opent op 17 september en zal tot en met 31 oktober te bezoeken zijn. In deze periode zullen er ook enkele workshops worden georganiseerd waarbij geïnteresseerden meer kunnen leren over fotografie. De fotoclub hoopt ook dit jaar op veel bezoekers en kan niet wachten tot iedereen het resultaat ziet.

Tekst: Max van der Heijden