Anke over haar infraroodverwarming: “Dit is ’t helemaal. Nu is het perfect!”
Anke over haar infraroodverwarming: “Dit is ’t helemaal. Nu is het perfect!”

Infraroodverwarming maakt gasloos voor iedereen bereikbaar!

Welzijn & Maatschappij

Anke Smits is helemaal enthousiast over de nieuwe infraroodverwarming in haar huis. “De warmte in ons huis is nu echt behaaglijk en comfortabel”. Samen met Frans woont zij al 30 jaar aan de John F. Kennedystraat in Heesch. Hun vrijstaande huis uit 1961 is al 5 jaar gas(t)vrij. Al meerdere jaren zijn Anke en Frans lid en klant van BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie.

Anke (67) en Frans (72) zijn echte pioniers in het verduurzamen van hun woning. Elk jaar hebben ze wel iets gedaan, stap voor stap. Het begon met isolatie van muren, vloer en dak; overal is HR++ glas. “We wisten dat goed isoleren het meeste energie zou besparen en het meest zou lonen voor onze portemonnee en het milieu.” Een elektrische ‘doorstromer’ zorgt voor het warme water en het gasfornuis is vervangen door een inductiekookplaat.

Infraroodverwarming
“Wij wilden niet de hele vloer openbreken voor vloerverwarming”, zegt Anke. “Ook hadden we geen ruimte voor het plaatsen van een warmtepomp. Daarom kozen we voor infraroodverwarming door het hele huis.” De infraroodpanelen hebben de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Achteraf bleken de geadviseerde IR-panelen niet geschikt voor hoofdverwarming aan het plafond. Anke: “Omdat we vasthouden aan plafondmontage heeft de firma ENIRGY (uit Vught) afgelopen winter de IR-panelen op de benedenverdieping en badkamer vervangen door ThermIQ panelen met domotica. Een van onze BECOlateurs zorgde voor tekst en uitleg. Zo blijft het geheel een lokale aangelegenheid.”

Snel een behaaglijke warmte
“Je voelt nu direct de warmte, alsof je in de zon zit. Infraroodverwarming verwarmt niet de lucht, maar juist de vloer, de muren, de meubelen en ons zelf. De lucht is minder droog en dat is prettig voor ons maar ook voor de planten. De orchideeën doen ’t als een tierelier”, zegt Anke. “Mensen doen zichzelf tekort door gasverwarming te blijven gebruiken. Van het gas af is op deze manier heel gemakkelijk. Behalve isolatie is voorlichting en een goede installateur onontbeerlijk.”