Gerard Marijnissen met warmtecamera en Hans Schellings met de BECO koffer.
Gerard Marijnissen met warmtecamera en Hans Schellings met de BECO koffer. Foto: Frans Smits.

BECOlateurs met raad en daad voor BECO leden en klanten

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Hans Schellings en Gerard Marijnissen zijn twee vrijwilligers van het team BECOlateurs van BECO de lokale Bernhezer Energie Coöperatie in Bernheze. Met raad en daad ondersteunen en begeleiden zij leden en klanten van BECO bij het verduurzamen van hun huizen en het zuinig omgaan met energie. Ze hebben het heel druk. "Te druk”, zegt Gerard. "We kunnen nog wel wat hulp gebruiken." Wie zijn deze BECOlateurs die zich op deze wijze inzetten voor de gemeenschap en wat doen ze? Dat lees je hier.

Je bent voor € 10,- lid van BECO en daarmee kun je al gebruikmaken van de service die geboden wordt. Voorlichting, informatie, bezoek aan huis over zonnepanelen, een energie of warmtescan, een gesprek over isoleren of het aanschaffen van een warmtepomp en er is een energie ontdekkoffer te leen. De BECOlateurs zoeken je op en helpen je vooruit.

Hans en Gerard behoren tot dat team.
Hans (64) woont samen met zijn vrouw Erna aan de Hildebrandstraat in Heesch. Zo duurzaam mogelijk leven en wonen is het uitgangspunt. In 2017 hebben ze een nieuwe woning gebouwd zonder gasaansluiting en voorzien van een warmtepomp. Daarnaast hebben ze een aantal zonnepanelen voor elektriciteit maar die liggen op een ander dak. Daarvoor zijn ze deelnemer in de zogeheten postcoderoos, zon op andermans dak.

Zoals Hans het zegt: “BECOlateurs fungeren als vraagbaak en voorlichter voor onze leden en ondersteunen bij BECO-projecten zoals de postcoderoos en projecten vanuit energieweverij. Ik zie de BECOlateurs als een technisch kennisplatform van BECO. Er is kennis van bouwkunde, installatietechniek, elektrotechniek en domotica, energieopslag en zijn we ervaren met verduurzamingstechnieken."

Gerard (74) woont eveneens in Heesch, samen met zijn vrouw Vera aan de Nistelrodeseweg. Gerard is zo’n 50 jaar werkzaam geweest in het vakgebied installatietechniek. Dat kwam goed van pas bij de bouw van de nieuwe woning van Vera en Gerard in 2014; hun eigen nul-energiewoning. Op het gebied van duurzaamheid is alles toegepast wat maar kan. Er is gedacht aan de oriëntatie op de zon en positie van ramen voor de passieve energie. En verder aan heel veel zaken meer zoals thermisch isoleren, warmteterugwinning, domotica, zonnepanelen en zonnecollectoren en een warmtepomp.

De kennis en ervaring van Gerard is zeer goed inzetbaar bij BECO. “Duurzame energie en de energietransitie hebben al heel lang mijn bijzondere aandacht. Vooral ook omdat ik voor onze kleinkinderen een leefbare wereld wil behouden”, zegt Gerard.

Doe mee als BECOlateur
“De besprekingen en de keukentafelgesprekken over duurzame energie en de toepassingen daarvan doen we met veel plezier”, zeggen Hans en Gerard. “We vinden het echt fijn om zoveel verschillende mensen in Bernheze te spreken. Daarbij kunnen we ze ook echt een handje helpen in het maken van hun keuzes bij de toepassingen van duurzame energie in hun huizen."

De oproep van beiden is om meer collega’s te krijgen die het team van acht BECOlateurs komen versterken. Neem gerust contact op via welkom@onsbeco.nl en kijk op de site www.onsbeco.nl.