Afbeelding

Speciale yogales voor (ex) kankerpatiënten in kader van Wereldkankerdag

Vitaliteit

HEESWIJK-DINTHER - Yoga is goed voor iedereen. Het helpt je om je bewuster te worden van je lichaam en het verbetert je lichaamshouding. Mensen met kanker of mensen die kanker hebben gehad, kunnen last hebben van onder andere angst en pijn, waardoor zij zich moeilijk kunnen ontspannen en vaak ook veel piekeren. Speciaal voor hen geven Suzanne Meulenbroek en Ilse de Laat zaterdag 4 februari, op Wereldkankerdag, een gratis yogales.

De Dintherse Suzanne (41), eigenaresse van KIKSH, verzorgt yogalessen bij MTC Bernheze. “Daar sprak Ilse de Laat, oncologiefysiotherapeut bij Oncofy/MTC Bernheze, mij aan met de vraag of we niet samen iets konden doen op 4 februari, Wereldkankerdag. Zo kwamen we op het idee om op deze dag een yogales te organiseren voor mensen met kanker en mensen die nog de nasleep van kanker elke dag ervaren. We willen vooral benadrukken dat ook mensen die geen fysiotherapie bij Oncofy/MTC Bernheze hebben zich kunnen aanmelden. “

Met de gratis yogales op 4 februari willen Suzanne en Ilse deze doelgroep laten ervaren wat yoga kan betekenen. “Mensen met kanker of mensen die kanker hebben gehad, kunnen last hebben van bijvoorbeeld angst en pijn waardoor zij zich soms moeilijk kunnen ontspannen. Door yoga te beoefenen krijgt het lichaam de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Men leert weer in contact te komen met het lichaam, leert weer te mogen voelen, de eigen grenzen te kennen en in de eigen kracht te komen. Suzanne en ik hopen door het organiseren van een gratis les, deze doelgroep te kunnen laten ervaren dat yoga voor hen ook mogelijk is”, vertelt Ilse.

Mensen kunnen zich vooraf inschrijven door te mailen naar info@mtc-bernheze.nl of kikshyoga@gmail.com. “Na aanmelding wordt contact opgenomen om samen te bekijken wat de klachten zijn zodat Suzanne weet wat er speelt”, zegt Ilse en vervolgt: “Zo kan zij tijdens de les rekening houden met ieder individu. De gratis yogales op zaterdag 4 februari begint om 10.15 uur (inloop vanaf 10.00 uur), duurt een uur en zal beginnen met een stuk aarden, waarin we met aandacht voor de ademhaling ons lichaam observeren. Daarna zullen de deelnemers onder begeleiding yogahoudingen doen, die voor hen op dat moment mogelijk zijn en waar nodig met aanpassingen in de houding. De les zal bestaan uit rustige, statische en zittende houdingen en sluiten de les af met een eindontspanning.”

In kader
Oncofy van MTC Bernheze is het oncologisch trainingscentrum in de regio Noordoost-Brabant. Bij Oncofy kun je terecht met alle klachten die je kunt ervaren tijdens of na de behandeling van kanker.

Afbeelding