Teun Bevers

RKSV Prinses Irene sluit seizoen goed af

NISTELRODE - Prinses Irene speelt ook volgend seizoen in de tweede klasse, dat wordt dan het tiende seizoen sinds de promotie in 2012. In 2018/2019 werd er zelfs nog een jaartje in de eerste klasse gespeeld. Het is uiteindelijk een 6de plaats geworden in de eindrangschikking, door een 3-0 overwinning op Boekel Sport. De credits gaan zeker ook uit naar coach Jurgen Elbers die het trainerstokje, bij aanvang van de winterstop, overnam van Erik Meulendijk. Dat was op een moment dat het elftal totaal vast zat en aan een vrije val bezig was, na een goede start van de competitie. Zijn komst bracht nieuwe spirit, duidelijkheid, een ander spelstijl en meer onderlinge concurrentiestrijd teweeg. Julian van Roosmalen en Aron van der Rijt voor rust en Douwe Herckenrath na de pauze zorgden voor de doelpunten. Sparta ’25 is kampioen, DAW, Rhode en Olympia ’18 gaan voor promotie via de nacompetitie. Volkel en Groesbeekse Boys degraderen, Heeswijk en SSS’18 gaan de nacompetitie in voor lijfsbehoud.

Knoert van een misverstand
Prinses Irene begon bijzonder nerveus aan de wedstrijd, waarin een overwinning noodzakelijk was om er zeker van te zijn dan de nacompetitie ontlopen zou worden. Die nervositeit zorgde na 5 minuten al voor een knoert van een misverstand tussen de uitstekend acterende doelman Mathijs Pluk en Julian van Roosmalen. Een aanvaller van Boekel Sport leek te profiteren, maar ging in de zestien onderuit. Verstandiger was geweest om de bal gewoon binnen te schieten. De steeds, met zijn uitstekende conditie, op een lijn lopende scheidsrechter Niels Cremers uit het Limburgse Valkenburg, zag niets in de valpartij. Vijf minuten later stond het 1-0. Julian van Roosmalen kopte via de onderkant van de lat raak. In het vervolg van de wedstrijd kreeg Prinses Irene steeds meer controle, al moest Pluk nog handelend optreden toen een van de Boekelse voorwaartsen verrassend de bal in de kruising leek te schieten van de korte hoek. Pluk wist er echter zijn hand achter te krijgen, waardoor de bal via de lat weer het veld in kaatste. De dit seizoen veruit beste speler van Prinses Irene, aanvoerder Tim van den Brand, stond aan de basis van de 2-0. Hij had een prima actie aan de linkerkant en passeerde een paar spelers. Zijn lage voorzet werd door Aron van der Rijt knap verlengd naar de lange hoek en liet doelman Jesse Zwanenburg kansloos. Het ontbrak Boekel Sport duidelijk aan creativiteit, de enige die dat wel had, was jongeling Yanick Groenendaal, maar hij kon het ook niet in zijn eentje. In aanvallend opzicht gold dat ook voor topscorer Tim Schuijers die meestal zijn meerdere moest erkennen in Julian van Roosmalen. Vlak voor rust moest Zwanenburg nog al zijn kunnen tonen op een inzet van Tim van den Brand.

Debuut
Meteen na rust leek Van den Brand op weg naar een verhoging van de score, opnieuw wist Zwanenburg redding te brengen. Prinses Irene controleerde de wedstrijd steeds beter en Boekel Sport wist amper gevaar te stichten. Het was wachten op de 3-0, die kwam na een mooie aanval via Van den Brand en Van der Rijt. Deze laatste had een passeractie op de achterlijn en bediende, met een teruggetrokken bal, Douwe Herckenrath die raak schoot. Boekel Sport drong amper meer aan, mede door de standen op de andere velden, wisten ze dat ze, met deze nederlaag, geen nacompetitie voor degradatie hoefden te spelen. Bij een overwinning hadden ze zelfs nacompetitie voor promotie gespeeld! Gezien het niveau dat in deze wedstrijd werd bereikt was dat maar beter zo. Bij Prinses Irene nog een opmerkelijk debuut. Eerst-jaars JO19 speler Job van Schijndel mocht zijn eerste minuten maken in het 1e elftal.

Een verdiende overwinning van de mannen van Van Tilburg Mode & Sport, die volgend seizoen onder leiding staan van Joost Janssen. Hij volgt Jurgen Elbers op die dit laatste halve seizoen ad interim was voor Erik Meulendijk.