Afbeelding

Bart Poll gaat voor X-Games en Olympische Spelen in Milaan 2026

Sport

OOSTENRIJK/NISTELRODE - In oktober 2020 vertrok Bart Poll uit Nistelrode voor zeven maanden naar Oostenrijk om daar te snowboarden en trainen in de sneeuw. Bart, toen nog 17 jaar, had een tussenjaar genomen, om zich voor te bereiden op zijn vervolgstudie. Het liep wat anders dan gepland...

Met het wonen in Oostenrijk, vlakbij de pistes en parken, kon Bart de hele winter trainen in de sneeuw. Dat heeft hij ook gedaan. Het Penkenpark in het Zillertal is een van zijn favoriete parken. Door al die ‘sneeuwmeters’, al die afdelingen op de schansen en rails in het park, heeft Bart dat jaar een enorme progressie gemaakt. Zo sprong hij aan het begin van dat seizoen nog een ‘Frontside 360’ over de schans, dit betekent één rondje om de as. Aan het einde van het seizoen sprong hij al een drievoudige rotatie om de as. Het trotst is Bart vooral op zijn laatste progressie; ‘de Backside triple cork 1440’. Bart: “Hierbij draai ik vier rondjes horizontaal om mijn as en tegelijk ook drie keer diagonaal. Echt super gaaf dat deze gelukt is.” Er zijn maar een paar snowboarders in Nederland die dit ook kunnen.

Als dit de progressie is van één seizoen, wat is dan de progressie van twéé seizoenen in de sneeuw? Deze vraag bleef in Bart’s hoofd ronddraaien. Na gesprekken met trainers, coach en familie heeft Bart in voorjaar van 2021 het besluit genomen om de komende vier jaar volledig voor zijn sport te gaan. Er alles uit te halen wat er in zit, met als ultieme doel om deel te nemen de X-Games en Olympische Spelen in Milaan 2026.

Dit betekende in de zomer 2021 ten eerste volle bak werken en ploegendiensten draaien om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ten tweede het behalen van zijn diploma snowboardleraar, om in de wintermaanden ook in Oostenrijk les te kunnen geven. En ten derde veel trainen op de kunstschansen met airbags in België en Oostenrijk om nieuwe sprongen te leren springen.

Afgelopen september vertrok Bart voor weer een winterseizoen in Oostenrijk. Bart: “Ik woon nu dichtbij Flachau, een van de beste en professioneelste parken van Europa. Hier kan ik al mijn nieuwe sprongen goed oefenen voor de wedstrijden.” Samen met zijn trainer en andere snowboarders van Team Xtreme uit binnen- en buitenland, bereidt Bart zich daar voor op eerste EuropaCupwedstrijd van 2022 in Italië. Bart is er klaar voor!