Vanaf links; Wessel van der Wijst, (zittend) Neve Sleegers, Dalí van Gorp, Freek School, Yzze van der Wijst, Teun van den Berg, Robin van Asseldonk
Vanaf links; Wessel van der Wijst, (zittend) Neve Sleegers, Dalí van Gorp, Freek School, Yzze van der Wijst, Teun van den Berg, Robin van Asseldonk

Wessel en Yzze van der Wijst succesvol op NK Waterski 2021

Sport

HANDEL/LOOSBROEK - Sinds een aantal jaren zijn broer en zus, Wessel (14 jaar) en Yzze (12 jaar) van der Wijst uit Loosbroek lid van Waterski- en Wakeboardcentrum De Rooye Plas in Handel. Iedere week trainen zij 2 tot 3 keer op het water van De Rooye Plas waar ze les krijgen van meervoudig Nederlands Kampioen Waterskiën, Freek School. Broer en zus maken beide deel uit van het Jeugdteam van de vereniging en Wessel zit inmiddels ook in het Wedstrijdteam. 

Wessel en Yzze hebben afgelopen weekend met hun waterski-team van De Rooye Plas uit Handel gestreden om de medailles op het Nederlands Kampioenschap Waterski in Maurik. Daar zijn broer en zus zeer succesvol gebleken en met 6 medailles en 2 bekers keerden ze zondagavond weer terug naar Loosbroek.

Waterskiën is een fantastische wedstrijdsport. Er wordt in Handel in verschillende disciplines geoefend door Wessel en Yzze. Het meest wordt er getraind op de discipline Slalom. Bij Slalom moet de waterskiër in totaal om 6 boeien heen slalommen. Bij elke keer dat de zes boeien gehaald zijn gaat de snelheid van de waterskiboot omhoog. Bij Yzze inmiddels tot 46 km/u en bij Wessel op de maximale snelheid van 58 km/u.

Ook trainen broer en zus veel op het onderdeel Figuren waarbij je punten haalt door tricks uit te voeren op een speciale trickski. Wessel heeft daarnaast ook nog een derde discipline, het Schansspringen, waarbij de skiër over een schans van 1.50 m hoogte moet springen.

Tijdens het NK nam Yzze deel op het onderdeel slalom in de categorie junior Girls en wist hiermee een zilveren medaille te behalen. Wessel heeft als 3-event skiër op alle drie de onderdelen deelgenomen en dus ook in het Overall-klassement gestreden om de titel Nederlands Kampioen. Hij behaalde verschillende medailles in het jeugdklassement zoals zilver op de Slalombaan, goud op Tricks en Jump. In de Open klasse behaalde hij ook nog brons op Tricks en Jump en in het Overall-klassement eindigde hij met zilver achter zijn coach, voorbeeld, én Nederlands Kampioen Freek School.

Om deze titel Nederlands Kampioen te krijgen móet je als deelnemers uitkomen op alle drie de waterskionderdelen en dus meedingen in het Overall-klassement. Er zijn maar weinig waterskiers in Nederland die zich op het 3-event skiën uitdagen. Hierdoor wist het het Rooye Plas-team hier het erepodium te beheersen met coach Freek School als nieuwe Nederlands Kampioen, Wessel van der Wijst op plaats 2 en wedstrijdteamgenoot Teun van den Berg op de derde plaats.

Freek School gaat zich nu, als Nederlands Kampioen, voorbereiden op zijn deelname aan het WK Waterskiën in Florida, Amerika dit najaar en Wessel en Yzze blijven fanatiek trainen om hopelijk zo snel mogelijk deel uit te mogen maken van het Nederlands Selectieteam en daarmee ook aan grote internationale wedstrijden deel te nemen.