Nienke
Nienke

Snowboardsucces Nistelrode in Zwitserland

Sport

ZWITSERLAND/NISTELRODE - Even zag het ernaar uit dat er helemaal geen snowboardwedstrijden werden georganiseerd in de Alpen dit seizoen. Gelukkig voor Nienke en Bart Poll uit Nistelrode gelden voor de Europacupwedstrijden dezelfde uitzondering als voor bijvoorbeeld een Europees kampioenschap schaatsen.

In het Zwitserse Corvatsch was op 22 december een Europacup Slopestyle, waarbij de snowboarders over schansen en rails hun beste trucs laten zien. Dit was voor Bart zijn debuut bij een Europacup in de sneeuw. Sinds zijn intrek in het Oostenrijkse Kundl heeft hij hard getraind om mee te mogen doen. Omdat deze wedstrijd de eerste van het seizoen was, en iedereen ernaar uit keek om te mogen rijden, waren er vele wereldtoppers aanwezig. Naast de moeilijkheid van de sprong, is ook de uitvoering erg bepalend voor je punten. “Bij de eerste run kwam ik na de tweede schans niet goed uit, waardoor ik mijn punten verspeelde”’, zegt Bart. “De tweede run ging goed. Ik ben erg blij met wat ik heb kunnen laten zien.” Dit leverde hem uiteindelijk een 34ste plek op (van de 54 deelnemers). Eind januari is er een volgende wedstrijd in Zwitserland. Bart: “Ik ben nu een aantal nieuwe sprongen aan het oefenen, waarbij ik drie keer in het rond draai en tegelijk twee keer over de kop.” Dit zal hem bij een volgende wedstrijd meer punten op leveren.

Door de coronamaatregelen zit Bart al sinds september in zijn huis in Kundl en is even naar Nistelrode gaan niet praktisch met alle quarantaineverplichtingen. Nienke is in november na vier weken training in Pitztal wel naar huis gegaan, ook al omdat ze voor haar opleiding aan Fontys Hogescholen weer in Nederland moest zijn.

Begin januari is Nienke samen met haar trainer en twee nieuwe teamleden vertrokken naar Crans-Montana in Zwitserland ter voorbereiding op een snowboardcrosswedstrijd aldaar. Zaterdag 16 januari was de eerste wedstrijd van dit seizoen. Er werd direct gestart in heats, waarbij de beste twee telkens doorgingen naar de volgende heat. Het was een technische en moeilijke afdaling. Nienke: “In de heats ging het echt heel goed en wist ik door te dringen tot de halve finale. Daar was ik superblij mee.” In de kleine finale streed Nienke voor plek 5 tot en met 8. “Het was heel spannend, ik lag de hele tijd vlak achter de eerste. In de laatste en moeilijkste bocht wist ik diegene te passeren en werd ik uiteindelijke 5de. Yeah!” De tweede wedstrijddag op zondag werd helaas afgelast vanwege het slechte weer.

Nienke blijft de komende weken nog in de Alpen. Er staan nog twee wedstrijden op het programma; die in Reiteralm (Oostenrijk) en Isola2000 in Frankrijk.

Wil je meer weten of zien van Nienke en Bart? Volg hen dan op Instagram: www.instagram.com/nienkepollsbx en www.instagram.com/bart_poll.

Bart