Gruts Grei stopt na 22 jaar carnaval
Gruts Grei stopt na 22 jaar carnaval

Gruts Grei stopt na 22 jaar carnaval

Sport

De leden van Gruts Grei doen dit jaar voor de laatste keer mee met de carnavalsoptocht van Nistelrode. “Dit jaar is ons jubileumjaar en dat leek ons een mooie afsluiter”, vertellen Annie van Dinther en Riky de Vocht. Na 22 jaar te hebben meegedaan vindt de groep het mooi geweest. Annie: “Onze leden zijn tussen de 57 en 75 jaar oud en er is in de afgelopen jaren veel veranderd. We willen niet met een groep van tien man eindigen terwijl we zijn begonnen met dertig mensen. Vandaar dat we 22 jaar als ‘einddatum’ hadden vastgesteld een paar jaar geleden.”

Bij de laatste deelname hoort uiteraard een stijlvolle afsluiting, met misschien wel de eerste prijs? Riky: “Ook dit jaar willen we weer goed voor de dag komen en hebben we hard ons best gedaan om iets moois neer te zetten. Toch staat lol maken bij ons nog steeds voorop. De wisselbeker is altijd welkom, maar daar draait het zeker niet om.”

Annie: “In al die jaren zijn we echt een vriendengroep geworden. We waren met vijf vrouwen aan het trainen voor de vierdaagse toen we op het idee kwamen om eens mee te doen. We hadden nog wat clownspakken en onze mannen zouden ook mee doen. Vervolgens bedacht een van ons om een bierviltje rond te laten gaan bij de Heemskinderen waarop stond: ‘Wie gaat er mee uit met de carnaval?’ Daar stonden uiteindelijk nog twintig namen meer op. Toen hebben we in één week tijd twintig pakken bijgemaakt en zo kwam onze carnavalsgroep tot stand.”

Met de slogan “T stelt niet veul vur, maar de optocht wordt er langer dur’ deed de groep die toen nog ‘Lochte klocht’ heette voor het eerst mee. De meeste van hen zijn er vanaf de eerste dag bij en het is dan ook niet vreemd dat het een hechte club is geworden. Annie: “De één kan goed naaien, de ander weet wat leuke muziek te vinden, weer een ander heeft de goede ideën en onze mannen die zorgen dat de attributen die we nodig hebben in gereedheid worden gebracht. Zo zijn we een goede combinatie.”

In al die jaren zijn er een paar vaste tradities die ook dit jaar niet overgeslagen zullen worden. “Na de optocht drinken we warme chocomel en eten we een worstenbroodje en na de uitslag gaan we allemaal samen soep en eieren eten als afsluiter. Verder hebben we eens in het jaar een uitstapje met z’n allen en komen we elkaar op feestjes en partijen regelmatig tegen. Die uitstapjes en feestjes gaan we zeker in stand houden, want het is zonde om al die gezelligheid ook verloren te laten gaan.”

Gruts Grei stopt na 22 jaar carnaval