Afbeelding

Liquidambar styraciflua; de Amberboom

Ondernemend Bernheze

Planten komen vaak in meerdere verschijningsvormen voor. Zo is dat ook het geval met bomen. Liquidambar is daar een goed voorbeeld van. De Nederlandse naam duidt op de kleur van het blad in de herfst, geel tot diep rood. Liquidambar wordt vermeerderd door de vruchten te zaaien. Daarmee krijg je natuurlijk al wat genetische diversiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat daar ook interessante vormen uit voortkomen die vervolgens door middel van verdelen, in dit geval door middel van enten, kunnen worden vermeerderd.

De soort kan tot een vrij grote boom uitgroeien en is daarmee een goede boom in parken en ruime straten. Als boom is hij ook goed geschikt om te gebruiken als leiboom. Liquidambar wordt geroemd door de prachtige herfstverkleuring van geel naar rood tot paars toe. Let wel, het is een zaailing, dus die verkleuring is niet bij elke boom gelijk. Een zeer goede selectie van de Liquidambar, die door middel van enten wordt vermeerderd, is de ‘Worplesdon’. Deze heeft een regelmatige groei en kleurt meer geel/rood in de herfst en is ook zeer geschikt als leiboom. In tegenstelling tot de soort heeft, deze wat minder kurklijsten, ook een opvallend verschijnsel bij Liquidambar. Voor de kleinere tuinen is ook een aantal selecties met een opvallende groeiwijze. Liquidambar styraciflua, ‘Gum Ball’, is een bolvorm die op hoogte wordt geënt en daarmee een boompje is dat in elke tuin wel passend is. Zoek jij als tuinbezitter een zuilvormige vorm? Dan is de Liquidambar styraciflua een goede optie.

‘Slender Silhouette’ een zeer goede keuze. Deze heeft ook de mooie herfstkleur. Naast de groenbladige cultivars is er ook een bondbladige selctie, de ‘Variegata’ met zilverbond blad, ook wel in de handel onder de naam ‘Silver King’. Deze groeit wel langzamer, maar is daarmee ook geschikt voor een kleine tuin. Liquidambar groeit het beste op een vruchtbare grond. Van langdurige droogte wordt deze boom niet blij.

Afbeelding
Afbeelding
Sport 8 uur geleden Zevende trekking jeugdlotto
Afbeelding
Ondernemend Bernheze 20 uur geleden Moments & More Nistelrode start met bezorgen!
Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 22 uur geleden Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:57 Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:20 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 08:30 Ontplooi je talenten in het Talentcentrum