Afbeelding
Marcel van der Steen

‘Ik heb van mijn beperking mijn kracht gemaakt’

Ondernemend Bernheze

Ervaringsdeskundige Silvia van Dam coacht mensen met autisme

HEESCH - Al vanaf 2006 werkt Silvia van Dam met mensen met autisme. Zij heeft zich met haar onderneming Zorgduet gespecialiseerd in autisme en hoogsensitiviteit en neemt als life coach het leven van haar cliënten onder de loep, terwijl ze zich als mental coach focust op gedachten en mindset.

De nu 54-jarige Silvia heeft zelf ook autisme, maar kreeg die diagnose pas toen zij 48 jaar was. “Ik ben lang ambulant begeleider geweest bij verstandelijke en lichamelijke gehandicapten, maar op een gegeven moment werd, door de economische crisis, mijn contract niet verlengd, dus moest ik op zoek naar iets anders. Ik wilde toen graag als zzp’er aan de slag omdat ik het werken voor een baas niet echt prettig vond. Ik wist toen overigens nog niet dat ik zelf autisme heb. Toen die diagnose gesteld werd, betekende het dus ook dat ik meer rust in mijn leven moest krijgen, maar tóch wilde ik graag de opleiding autismecoach gaan doen. Dat was best pittig, maar het is me gelukt. Tijdens deze opleiding heb ik ook veel over mezelf geleerd. In 2022 was ik klaar met die opleiding, heb ik mijn huidige partner ontmoet en zijn we in Heesch gaan wonen.”

Silvia, die veel steun heeft aan Starters Succes Oss Bernheze en veel netwerkt met ondernemers die ook lid zijn van Ondernemersvereniging Heesch, wil mensen met autisme helpen rust te vinden. “Ik maak eerst een coachplan met een duidelijk doel. Daar werken we aan, maar er komt vaak nog van alles bij kijken. Mensen weten vaak niet precies waar hun probleem vandaan komt, maar daar komen we tijdens de coaching achter. Sommige mensen met autisme kunnen behoorlijk in de problemen komen, maar omdat ik zelf autisme heb, weet ik vaak wat zij doormaken en waar ze tegenaan lopen. Natuurlijk weet ik hoe ik hen kan helpen, door mijn eigen ervaringen én door mijn opleidingen MMZ-volwassenenwerk, de algemene coachopleiding en de autismecoach opleiding. Je leven leuk en interessant maken, doe je zelf, óók als autisme hebt. Da’s niet altijd makkelijk, maar al doende leert men.” 

Vrijdag 2 februari vierde Silvia, die al een aantal boeiende lezingen heeft gegeven en periodiek mooie columns in DeMooiBernhezeKrant schrijft, haar 10-jarig ondernemerschap. “In mei heb ik mijn nieuwe praktijk aan huis geopend en vorige week vrijdag heb ik een klein feestje gegeven voor wat mensen die ik uit mijn zakelijke netwerk ken. Ik heb van mijn handicap mijn kracht gemaakt en daar ben ik heel trots op.”

In kader
Samen met Silvia kun je leren hoe jij je leven zo kunt inrichten dat je minder stress ervaart en méér uit het leven haalt. Essentieel is dan wel dat je zelf jouw autisme goed begrijpt. Lijkt dat je wat? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Zorgduet.

Quote: Ik heb van mijn handicap mijn kracht gemaakt en daar ben ik heel trots op