Afbeelding

Het nut van essentiële oliën

Ondernemend Bernheze

NISTELRODE - Er zijn vele studies bekend die de antibacteriële en antivirale eigenschappen en werking van essentiële oliën aantonen. Alleen al het verdampen of vernevelen van essentiële oliën kan ervoor zorgen dat de lucht zuiver en gezond blijft.  

In het algemeen zou je kunnen stellen dat het verdampen van oliën drie grote voordelen heeft. Allereerst kunnen essentiële oliën ervoor zorgen dat microben in de lucht sterk worden verminderd. Zo wordt de hoeveelheid ziekmakende microben die we inademen of aanraken verminderd en ons afweersysteem dus minder belast. Ten tweede hebben de meeste essentiële oliën een opmonterende werking op de psyche en verhogen deze oliën de concentratie. Dat is ook prettig op je werkplek, waar de lucht nog wel eens ‘zwaar’ is. Een laatste reden om essentiële oliën te verdampen is dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt, waardoor het lichaam beter in staat is zichzelf te weren tegen microben.  

Misschien verbaast het je, maar de luchtkwaliteit in huis is vaak slechter dan je denkt. Vaak slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht...

Door de juiste essentiële oliën te verdampen, wordt de omgevingslucht fantastisch gezuiverd door vernietiging van vooral schimmelsporen, bacteriën en virussen. Daarnaast varen onze luchtwegen er wel bij en een fijne geur draagt bij aan een prettige sfeer in huis, praktijk of op kantoor. Natuurlijke etherische oliën zijn onmisbaar voor een schone, zuivere lucht!  

De zuivere lucht in kuuroorden zoals Davos in Zwitserland is mede te danken aan de essentiële oliën die door de aanwezige dennenbossen worden uitgeademd. Hetzelfde effect kun je natuurlijk ook in onze eigen bossen vaststellen: de essentiële oliën in boslucht laten ons dieper en vrijer ademhalen. Dat geldt zelfs voor mensen die op geurstoffen normaal gevoelig reageren. Vooral citrus– en dennenoliën zijn goede luchtzuiveraars omdat ze hoge gehaltes aan zogenaamde monoterpenen bevatten. Dit zijn de lichte moleculen die zich snel verspreiden in de lucht en microben kunnen uitschakelen. Daarbij zijn het ook nog heerlijk ruikende oliën die een goede sfeer in de ruimte brengen.  

Een andere groep bestanddelen in essentiële oliën die effectief de lucht kunnen zuiveren zijn oliën met fenolen, zoals tijm en oregano. Het zijn sterk ruikende oliën die je voor gebruik in de verdamper goed kan vermengen met frisse citrusoliën.  

Als je voor de verdamping van de essentiële oliën een ultrasone verdamper gebruikt, breng je ook vocht in de ruimte en helpt het om fijnstof uit de lucht te halen. In de winkel hebben we een ruim assortiment aan essentiële oliën en diffusers: niet alleen mooi om te zien en heerlijk om te ruiken, maar dus ook erg doeltreffend in te zetten!

Met dank aan Stichtingaromatherapie.nl. Literatuur: Het Aromecum, 9de druk, Drs. Harmen Rijpkema

Feel Good Store Sparkling
Kristel van Dijk 
Parkstraat 8
5388 HS Nistelrode

0412-201202
info@sparkling-nistelrode.nl
www.sparkling-nistelrode.nl