Afbeelding

De spijsvertering

Ondernemend Bernheze

Voor het eerst blijkt uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting, dat spijsverteringziekten een groot aandeel hebben binnen ziekenhuisopnamen. Spijsverteringsziekten staan op nummer drie, na hart- en vaatziekte en kanker. 

Jaarlijks worden er 150.000 patiënten opgenomen in het ziekenhuis en dit aantal neemt alleen maar toe. De Maag Lever Darm Stichting Nederland is een campagne gestart genaamd ‘Listen to your guts’ om mensen op te roepen meer naar hun spijsvertering te luisteren.

We moeten onze buik serieus nemen!
In het spijsverteringsstelsel ontstaan verschillende ziekten, dus daar ligt waarschijnlijk ook de oplossing voor een betere gezondheid.
Je zult misschien denken: “Dat zal wel, geldt dat ook voor mij?” Het is voor iedereen een persoonlijk verhaal, er is geen gouden campagne die voor iedereen spreekt. Het is natuurlijk wel zo dat het allemaal best iets minder kan en mag. Kijk bijvoorbeeld eens naar je eigen dagelijkse voedingspatroon; is dat allemaal nodig of is het alleen maar lekker?

Vooral na de vakantie hoor je vaak: “Nee dank je, we gaan nu weer gezond doen.” De vakantie is weer voorbij. Vakantie is toch om uit te rusten en bij te tanken. Raar he? We hebben allemaal het gevoel dat je op vakantie dingen mag doen die je anders nooit doet. Meer eten, meer zoetigheid, meer alcohol en minder bewegen.

En nu? Weer in het gareel en ga daarbij eens luisteren naar je spijsvertering. Luister eens naar je buik. Letterlijk! Heb je veel last van gasvorming? Maakt je buik geluid? Heb je buikpijn na het eten, krampen en moet je meteen naar de wc? Ga je wel voldoende naar het toilet? Wist je dat twee keer per dag een normaal/gezond ontlastingspatroon is?

Maagpijn? Misschien door medicijngebruik, door stress, alcoholgebruik? Maagpijn is vaak weer de reden dat je de vitaminen niet goed opneemt en dat kan weer tot darmklachten leiden. In de darm ligt vaak de oplossing voor veel klachten en dit kun je dus positief beïnvloeden door onder andere voeding en gezonde lifestyle. De darm heeft een rechtstreekse verbinding met de lever. De lever kan weer een signaal geven dat het systeem overbelast is, denk hierbij aan hoofdpijn. Dit ervaren we allemaal wel eens, toch? Een paracetamolletje erin en klaar. Nee! Dit is niet de oplossing! De lever geeft een signaal, je buik geeft een signaal, maar je moet er wel naar willen luisteren!

Doe jezelf en je buik een plezier. Begin de dag met een halve uitgeperste citroen en doe dit in een theeglas, warm water erbij en een eetlepel lijnzaadolie. Opdrinken en je mond naspoelen met een gewone slok water. Mooier kun je de dag niet beginnen!

Herken je bovenstaande problemen en weet je niet wat te doen? Wellicht kunnen wij je handvatten geven tijdens onze gratis lezing op zaterdag 24 september van 11.00 tot 12.30 uur. Graag even aanmelden via mail info@highcare.nl of 0486-416530. De lezing wordt gegeven op de Langakker 5b in Ravenstein.