Afbeelding

Tineke heeft lol in milieuvriendelijk leven

Ondernemend Bernheze

HEESWIJK-DINTHER - Een aantal weken geleden schreef Woonstichting JOOST een verkiezing uit voor de Groenste Bewoner van JOOST. Vorige week koos de vakjury van JOOST drie winnaars uit. Een van de winnaars is Tineke van den Hoogen uit Heeswijk-Dinther. Zij heeft een waardecheque ontvangen van € 100,-.

Milieuvriendelijk leven is voor Tineke van den Hoogen heel normaal. Toch kan ze de Groenste Bewoner-cheque van € 100,- prima gebruiken in haar woning aan het Hopveld. “Ik zal mijn zoon eens laten kijken naar energiezuinige ledverlichting.”

Tineke heeft geen wasdroger, diepvries en vaatwasser. Alleen een kleine koelkast zonder vriesvak. Eten dat over blijft, kan ze prima enkele dagen bewaren. “Voedsel weggooien doe ik nooit. Ik heb eerbied voor voedsel en water”, vertelt ze. En vervolgt: “We zijn eigenlijk een verwend volk, veel spullen vind ik onnodig, Tenminste, voor mijzelf in mijn situatie. Ik woon alleen, heb de tijd en gelegenheid om zo te leven en heb er lol in. Natuurlijk denkt een jong gezin daar anders over, heel begrijpelijk.”

Kraanwater
Voor schoonmaken gebruikt Tineke alleen vloeibare zeep met soms een klein scheutje azijn. Het douchewater vangt ze op voor het doorspoelen van het toilet. En bij warm water vangt ze de eerste liters, die nog koud zijn, op voor in de tuin. Natuurlijk staat daar een regenton. “Tuin sproeien met kraanwater is zo zonde. Het maken van schoon kraanwater kost veel geld en energie, daar moeten we zuinig mee zijn.”

Oven open
Toen zij aan het Hopveld kwam wonen, kocht ze direct graszaad voor een gazon en wat plantjes. “Veel mensen denken dat verharding minder onderhoud nodig heeft, maar dat klopt niet altijd. Onkruid tussen de stenen weghalen is ook een vervelend werkje”, weet ze inmiddels. Tineke sluit af met nog een tip: “Laat de oven na gebruik open staan, dan gebruik je die restwarmte in huis.”