Afbeelding
jangabriels fotografie

Bus Whisky wil de duurzaamste whisky ter wereld worden (7)

Ondernemend Bernheze

LOOSBROEK - Bus Whisky is de duurzaamste whiskystokerij van Nederland en één van de naar schatting vijftig ‘single estate’ whiskystokerijen ter wereld die ook echt haar eigen brouwgerst verbouwt. Hoewel dat het nieuwe Brabantse whiskylabel op voorhand uniek maakt in de wereld, reiken de ambities in Loosbroek verder: “We willen de duurzaamste whisky ter wereld worden.”

Strobouw
Stro is een bijproduct wat op onze boerderij over blijft na de teelt van brouwgerst voor Bus Whisky. Gerstestro is een goed isolerend materiaal. Een gebouw van stro is zeer energiezuinig of zelfs helemaal energieneutraal. De gerst neemt tijdens de groei CO2 uit de atmosfeer op en slaat die op in de stengels. Bouwen met stro is dus bouwen met “geconserveerd” CO2, het blijft onttrokken aan de atmosfeer, minimaal zolang het gebouw bestaat.
Gebouwen met stroisolatie voldoen eenvoudig aan de energie eisen van het Bouwbesluit of liggen boven de norm. Ook passiefhuizen zijn mogelijk met gebruik van stro. Stro houdt het gebouw niet alleen warm in de winter maar ook koel in de zomer. Het heeft een zeer goede warmteopslag en zorgt daardoor voor een evenwichtige binnentemperatuur. Er zijn geen hulpstoffen of toevoegingen nodig om stro geschikt te maken voor de bouw. Het is vrij van giftige stoffen. Stro wordt brandveilig door de manier van bouwen en afwerken, niet door het toevoegen van chemicaliën.

Bij sloop komen geen schadelijke stoffen vrij en er blijft geen milieuvervuilend afval over. Het stro kan hergebruikt of teruggebracht worden in de natuurlijke kringloop, want het is honderd procent composteerbaar.