Afbeelding

10 jaar Running Team Bernheze

Ondernemend Bernheze

BERNHEZE - Tien jaar geleden is Marleen begonnen met het aanbieden van runningtherapie. Binnen RTB wordt runningtherapie ingezet om te werken aan fysieke en mentale gezondheid, bijvoorbeeld bij somberheid, burn-out klachten, vermoeidheid, angsten, kanker en aan coronagerelateerde (rest)klachten. 

Runningtherapie kan ook bijdragen aan revalidatie-trajecten. Het maakt daarbij niet uit welke bewegingsachtergrond je hebt, en of je al eerder aan hardlopen of wandelen hebt gedaan. Wil je ervaren hoe het is om middels bewegen te werken aan je conditie, doorzettingsvermogen en het verleggen van (mentale en fysieke) grenzen? Binnen RTB wordt je ondersteund door een deskundige trainer die, met oog voor blessurepreventie, met je mee traint.

Het aanbod

Bij RTB hebben we een groot aantal trainingsgroepen waar iedereen op eigen niveau kan lopen. De trainingen zijn afwisselend en veelzijdig en je kunt werken aan je eigen sportieve doelen. We gaan op betrokken en ondersteunende wijze met onze lopers om, met steevast oog voor blessurepreventie. Daarom is er naast het lopen altijd aandacht voor krachtoefeningen, coördinatie training en loopscholing. We gaan naar evenementen en organiseren voor onze eigen lopers mooie tochten en bijzondere uitdagingen zoals loopreizen naar Zuid-Afrika, de wandelmarathon in Egmond en een nachtloop langs de Maas. 

Maandagochtend: trainen in een klein groepje. Aandacht voor fysieke en mentale gezondheid, tempo is niet belangrijk.

Woensdagochtend: trainen in een grotere groep. Als je ongeveer vijf kilometer kunt hardlopen dan kun je in deze groep meetrainen. 

Wandeltraining voor senioren: deze groep bestaat uit zo’n twintig lopers tussen 50 en 93 jaar oud. Samen wandelen ze elke woensdagochtend, doen oefeningen en het is vooral heel erg gezellig!

Op woensdagavond is er looptraining waar je aan kunt deelnemen als je een strippenkaart koopt bij Van Tilburg Sport. Gevarieerd, gezellig en dé stok achter de deur om ook in de wintermaanden lekker te blijven lopen. 

Op donderdagavond trainen onze jonkies. Een looptraining waarin hardlopers en wandelaars samen trainen. Gevarieerd programma, jongens en meiden, 17-30 jaar. 

De zondagochtend is een drukke ochtend, veel hardlopers van alle niveaus trainen samen. Daarna komt de groep Sportief Wandelen. Een training waarin we stevig lopen en werken aan kracht en conditie. 

Trailrun-training: elke derde zaterdag(ochtend) van de maand. Trailrun is hot en wij begrijpen wel waarom. Veel hardlopers worden enthousiast van de prachtige beelden van trailruns in bossen, bergen en velden en willen het ook wel eens proberen. Het zou zomaar kunnen dat je meteen verkocht bent en dat lopen op de weg vanaf nu bijzaak is. Bij RTB kun je de techniek van het trailen leren en ga je samen met de trailtrainers naar de mooiste plekken om te trainen. 

Startersgroepen: twee keer per jaar kun je bij ons aansluiten en in elf weken train je naar vijf kilometer hardlopen. In november gaan we weer beginnen en er zijn nog een paar plekjes vrij!

Hoe lopers hun traject hebben ervaren

“De periode dat ik trainde bij Marleen was op twee manieren betekenisvol”

Sportief gezien: samen met Marleen stel je een realistisch doel, in mijn geval 7 kilometer hardlopen tijdens de Zevenheuvelennacht in Nijmegen en daar werk je middels op maat gemaakte trainingsschema’s naar toe. Een keer in de week lekker samen in de buitenlucht aan de slag en daarnaast spreek je af hoe vaak je zelf kunt trainen. Marleen leert je je grenzen te verleggen. Ik loop nu in de regen, over onverharde paden en hou het een uur lang vol, iets waarvan ik vooraf dacht dat ik het nooit zou kunnen!

Op persoonlijk vlak: tijdens het trainen en in de stimulerende appjes als je alleen traint, krijg je van Marleen volop aanmoedigingen. Ik zat tegen een burn-out aan, hield op heel veel vlakken veel ballen in de lucht en was vooral naar mezelf toe heel veeleisend. Marleen heeft als sparringpartner gefungeerd. Ze heeft mij, gewoon door een uur in de week zonder vooroordelen naar me te luisteren, geholpen de zaken op een rijtje te krijgen. Dus ook op persoonlijk gebied ben ik gegroeid.

“En toen kreeg ik de diagnose kanker”

Op het moment dat ik te horen kreeg dat ik moest starten met chemotherapie, wist ik dat ik er alles aan zou moeten doen om in een zo goed mogelijke conditie te blijven. Ik ben toen in contact gekomen met Marleen en we zijn meteen gestart met wandelen. Nu lopen we drie keer in de week, minimaal een uur. Met een lach en een traan beleef ik deze ‘therapie’ heel positief, het maakt me mentaal en fysiek sterker en ze helpt me de dingen van meerdere kanten te bekijken.

Wil jij kennismaken met het lopen bij RTB? Je bent van harte welkom!

Marleen Frunt - van den Akker | looptrainer/runningtherapeut | sportmasseur | RTB
info@rtbernheze.nl | www.rtbernheze.nl | www.hardloophelden.nl | 06 - 125 74 829